Арестуваха 84-годишния управител на Лъки инвест за замърсяването на реките Юговска и Чая

OFFNews 22 февруари 2020 в 18:31 5323 1

Снимка МОСВ

Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на реките Юговска и Чая. Това са 84-годишният управител на "Лъки инвест" и 55-годишният отговорник за хвостохранилището.

Двамата са задържани за срок до 24 часа в ареста на районното полицейско управление в Асеновград.

Нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ е причината за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“, РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.

Устновено е, че замърсяването в реката идва от незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището. Взети са водни проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата.

„Ако не беше добрата координация, включително извънредни проверки, работа през нощта, включително и проверки на място тази сутрин, ние още месеци наред щяхме да търсим точната причина за замърсяването на водата в реките Юговска и Чепеларска“, заяви екоминистърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

23.02 2020 в 09:17

Направо администрацията да мине нощна смяна и работа през уикенда. Защото в татковината е така - нощем и през уикендите се краде и бракониерства, никнат като гъби бетон и незаконни строежи, секат се горите и се извозва дървесината, излива се всичкия боклук където може .... Какво да правят чиновниците през деня на бюрата си.