АПИ ще даде близо 2,4 млн. лв. за археологически проучвания на пътни обекти

OFFNews 08 май 2020 в 16:52 1834 0

Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в археологически проучвания по трасетата на пътни обекти, които в момента се изграждат, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

По рамковото споразумение между АПИ и НАИМ-БАН са обявени три покани по Закона за обществени поръчки (ЗОП) за извършване на проучвания. Поканите са за археологически обекти на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", както и на автомагистрала "Хемус".

При изпълнението на големи пътни обекти Агенцията е възложител както на дейностите по изграждане на отсечките, така и на археологическите проучвания.

По трасето на Софийския околовръстен път ще бъде проучен обект при 36-ти км. Той е регистриран при археологическото наблюдение, извършвано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха. Прогнозната стойност на поръчката е 110 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 30 дни.

На автомагистрала "Хемус" ще бъдат направени спасителни археологически проучвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътна връзка с път I-4, край местността Боаза. С възлагането ще продължи проучването на единия обект, установен в края на 2019 г. Счита се, че той е от римския период, от средата на II-ри до средата на III-ти век, както и на втория обект, регистриран като ранносредновековен металургичен център. Индикативната стойност на поръчката е 751 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 60 дни.

Проучвания ще бъдат направени и на три археологически обекта по трасето на АМ "Хемус" на територията на област Шумен. Прогнозната стойност е 1 505 000 лв. без ДДС, а срокът е между 60 и 90 дни за отделните обекти. По тази поръчка продължава проучването на открити структури от Късната бронзова епоха и Халколита. Ще бъдат проучени и още два нови обекта – един от римската епоха III-IV в. след Хр. и втори от ранното средновековие IX- Х век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови