Quantcast

Ангелкова се зарече, че нашето море е чисто, а свободните зони на плажа - гарантирани

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2018 в 21:22 2687 0

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес отново го доказаха проверките, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при обиколката си на морски плаж „Слънчев бряг-север“.

Тя припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците.

Също проследихме дали са спазени договорните изисквания за наличие на свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ и т.н., акцентира министърът.

Предстои да се направи мониторинг дали одобрените от нея схеми за преместваеми обекти отговарят на фактическото положение на място.

Проверките по морето са непрекъснати – по сигнали и планови, като до момента те са над 60. Извършват се съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна, а 2018-а се очертава като годината с най-много инспекции. Те показват, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели, категорична е Ангелкова.

Радвам се, че в Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията и няма нарегламентирано заустване, което да притеснява туристите. РЗИ е институцията, която взема пробите и проверките ще са непрекъснати през целия сезон, предупреди още тя.

Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите, съобщи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Те сочат, че тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017-а.

С отлично качество сега са 48 на сто от ивиците, а с добро - 52%, обобщи той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !