Quantcast

Агенция по горите обори WWF за незаконната сеч

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2014 в 15:01 3991 3

Трудно е да се изчисли реалният обем незаконно добита дървесина, но цифрата от 2,4 млн. куб. м. годишно е силно преувеличена. Отсеченото без позволитени и марка е вероятно над 100 хил. кубика годишно”.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Тони Кръстев в коментар за данните от изнесения днес доклад на WWF, според които горската мафия печели над 100 млн. лева годишно от 2,4 млн. куб. м незаконен дърводобив. 

„Едни и същи цели стоят пред ИАГ като администрация и екологичните организации, затова и предложенията на WWF като природозащитна организация се препокриват с мерките, които Агенцията предприема за намаляване на нарушенията в горския сектор”, допълни Кръстев.

Той представи вече предприетите мерки за по-ефективното управление в горите, свързани със свободен достъп до издадените позволителни за сеч на официалния сайт на Изпълнителната агенция по горите, както и за издадената заповед за задължително информиране на кметовете на населените места за извършваните сечи и публичното им оповестяване.

„Одобрени са предвидените средства за разработката на електронната система за проследяване на превозния билет, като се предвижда свързването й и със система за проследяване на обекта”, информира изпълнителният директор на ИАГ.

До края на годината ще бъдат сертифицирани 40% от българските гори, което също трябва да доведе до намаляване на нарушенията в горския сектор.

Необходими са законодателни промени, които да засилят ефективността на мерките срещу нарушителите, смятат и природозащитниците, и администрацията в лицето на ИАГ. Факт са проблемите с ниската събираемост на наказателни постановления и с различните мерни единици за добитата дървесина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 00:02

Изсякоха и вековните букови гори над Берковица и природата ни наказа с наводнения.И виновни затова са именно горските "стопани"...

24.09 2014 в 16:53

Чак пък да е оборила... Бори, ама ние си знаем колко вярваме на данните от тази "Агенция по горите" . Смешно! През сълзи, ама смешно!

24.09 2014 в 16:23

Не знам,кого и как оборва АГ.Факт е,че дървената мафия се е развихрила,като за последно./не че през последните 10г.,се е спирала/.В Стара планина,се сече безразборно/пример-селата Литаково,Краево,Ботевградско/.Сече се стара гора в Централен Балкан.Сече в цялото Средногорие,в Източните Родопи,Пирин.Също и Рила не е пощадена.Секат бароните на дървените въглища-малки и големи.Секат циганите.Сече населението за битови нужди и огрев.Просто е страшно!Припевът-Змирисала си моя Горо...на брадва,е абсолютно актуален.В това темпо,България,вече останала без Море,след 20г.,ще остане само с шубраци,без Гора.Алчоността политическа,чиновническа,шуро-баджанашка,граничи с безкрайността."След мен и потоп"!Какво тук значи някаква си гора!Лъжат от Агенцията,лъжат за страх-все едно няма хора,като мен,които пътуват из Родината ежеседмично,та не виждат с очите си,какво бедствие се случва!Пък после-суша било,потопи били.....