Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Агенция по горите обори WWF за незаконната сеч

OFFNews 24 септември 2014 в 15:01 5004 3

Трудно е да се изчисли реалният обем незаконно добита дървесина, но цифрата от 2,4 млн. куб. м. годишно е силно преувеличена. Отсеченото без позволитени и марка е вероятно над 100 хил. кубика годишно”.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Тони Кръстев в коментар за данните от изнесения днес доклад на WWF, според които горската мафия печели над 100 млн. лева годишно от 2,4 млн. куб. м незаконен дърводобив. 

„Едни и същи цели стоят пред ИАГ като администрация и екологичните организации, затова и предложенията на WWF като природозащитна организация се препокриват с мерките, които Агенцията предприема за намаляване на нарушенията в горския сектор”, допълни Кръстев.

Той представи вече предприетите мерки за по-ефективното управление в горите, свързани със свободен достъп до издадените позволителни за сеч на официалния сайт на Изпълнителната агенция по горите, както и за издадената заповед за задължително информиране на кметовете на населените места за извършваните сечи и публичното им оповестяване.

„Одобрени са предвидените средства за разработката на електронната система за проследяване на превозния билет, като се предвижда свързването й и със система за проследяване на обекта”, информира изпълнителният директор на ИАГ.

До края на годината ще бъдат сертифицирани 40% от българските гори, което също трябва да доведе до намаляване на нарушенията в горския сектор.

Необходими са законодателни промени, които да засилят ефективността на мерките срещу нарушителите, смятат и природозащитниците, и администрацията в лицето на ИАГ. Факт са проблемите с ниската събираемост на наказателни постановления и с различните мерни единици за добитата дървесина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!