Афганистанци вдигат бунта, искат коридор за Сърбия, разследват един за тероризъм

Антония Чорева 25 ноември 2016 в 12:00 3815 4

Снимка БГНЕС архив

Около 12 часа вчера започва бунтът в бежанския лагер в Харманли, докладва в Народното събрание вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Около 2000 бежанци се вдигат на бунт с искане да бъдат пуснати навън. 

Центърът за бежанците беше затворен заради съмнение за зарази и на мигрантите е забранено да излизат. Заради тази забрана те се вдигат на бунт, отчета се Бъчварова. "Целта не е била да ги затваряме, а да се направи скрининг на всички за болести", обясни вицепремиерът. 

Бунтът започва с изпочупване на стъклата на столовата, след което бежанците поискват коридор за излизането им в Сърбия. Веднага на място е изпратена полиция от Хасково, Варна, Бургас, Стара Загора, както и специалните части. 

На място са изпратени 459 полицаи, 3 служебни кучета и 2 броя водометни машини. 

По време на бунта бежанците са запалили един контейнер, гуми и са целили полицаите с камъни. След бунта е имало един ранен служител на Жандармерия, който е имал рана на подбедрицата. 

Около 18 часа бунтът е затихнал, но е била подготвяна нова атака, която започва в 19 часа. 

Подбудители на бунта са афганистанци - обяви още Бъчварова. 

Задържани са 240 лица, но предстои да бъдат арестувани още. 15 са заподозрени за извършване на хулигански действия, 2-ма са прегледани, но не са оставени в болница. Един от бежанците се разследва за връзка с терористична организация. Предстои и разпит на лице, което е запалило българското знаме. 

По време на бунта са ранени 24 полицаи. 

Около  6 часа тази сутрин напрежението е стихнало изцяло. След този бунт предстои да бъде засилена оградата и някои от лицата да бъдат преместени - каза още министър Румяна Бъчварова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови