Адвокат: Срокът на санкциите по закона Магнитски е около 5 г.

Няма международен бизнес, който не минава през САЩ, затова засегнати са всички търгуващи с обявените фирми, заяви адв. Ивайло Дерменджиев

OFFNews 04 юни 2021 в 10:24 3753 0

Адв. Ивайло Дерменджиев (л) и Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

Срокът на санкциите по Закона „Магнитски“ е около 5 г., след това те могат да бъдат отменени или продължени, заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV докторът по международно частно право Ивайло Дерменджиев.

Част от санкциите могат да бъдат обжалвани. Не може да се обжалва забраната за влизане на територията на САЩ. Санкцията за блокиране на имущество и средства обаче е обвързана с Четвъртата поправка в Конституцията и могат да се обжалват пред съда.

От санкциите ще бъдат засегнати всички фирми, които имат търговски отношения с посочените.

„Включително банкови трансфери и транзакции, които извършват помежду си. Ако се сключи договор с такава фирма и се изпълни плащане по него – това подлежи на санкциониране. Няма значение дали е на територията на САЩ, защото транзакциите се правят по цял свят и когато са в щатски долари, те минават през Съединените щати. Санкцията е сериозна, но се налага на базата на друг закон“, обясни юристът.

По думите му няма как в световен мащаб да се осъществява бизнес, без това да мине през САЩ и нито една банка няма да си позволи да работи със санкционирана фирма или личност.

„България е на 49-о място по усещане за корупция от 180 държави. Ние сме заедно със стани като Румъния, Унгария, Южна Африка и Тунис. На последно място сме в ЕС, Беларус са по-напред от нас в това отношение“, коментира Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

Иванов припомни, че в списъка на санкционираните има хора от Хонконг, Саудитска Арабия, лица свързани с убийството на Джамал Хашоги и други, срещу които се водят разследвания за корупция.

„От четири години говорим за това, но то идва в този момент. Закъсняло или навременно – няма значение. Хората не разбират, че в глобалната икономика ти не можеш да бъдеш независим и незасегнат“, допълни изпълнителният директор на Американската търговска камара в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови