Администрацията подкарва еко автомобили за 1 млн. лева

OFFNews 31 март 2016 в 21:02 3163 5

Снимка МОСВ

На 31 март стартира първата по рода си кампания на МОСВ, която ще насърчава използването на електрически и хибридни автомобили.

Това съобщи на пресконференция днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Демонстрационната схема е с ресурс от 1 млн.лв., реализирана чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ) със средства, получени от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове.

С еко автомобили ще могат да се возят от централната администрация, регионалните ѝ подразделения, както и общинските администрации. Целта на схемата e по опростен механизъм да се предостави частично субсидиране при купуването на превозни средства – електрически или хибридни от типа "plug-in". Всяка от администрациите може да кандидатства за получаване на частично субсидиране за купуването на не повече от три превозни средства – за електромобил 20 хил. лв., а за хибриден автомобил – 10 хил. лв. Кандидатстването е до 30 май.

Чрез тази програма МОСВ стимулира използването на превозни средства, които в най-малка степен вредят на околната среда.

Разчетите показват, че в дългосрочен план електромобилът се оказва 6 пъти по-икономичен. Министър Василева направи сравнение и с разходите за зареждане на един електромобил – 720 лв. за 20 хил. км, а за същия годишен пробег средно разходите за гориво на един конвенционален автомобил е 3150 лв., плюс средно 1000 лв. за масла и консумативи.

Министърът припомни мерките, подпомагащи политиката на МОСВ за използването на екосъобразни превозни средства, щадящи природата. „Оперативна програма „Околна среда“ в голяма степен допринесе за подобряване на състоянието на автопарка в големите градове. През миналия програмен период бяха доставени 10 мотриси за метрото, 20 трамвая, 126 автобуса за столицата и 100 тролея за Стара Загора, Варна, Бургас и Плевен. По инициатива на МОСВ ще бъдат намалени екотаксите при купуването на електромобили – с 30 на сто, а за хибридни коли с 15 процента, каза Ивелина Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови