Quantcast

90 млн. лв ще бъдат похарчени за електронното правителство до 2020 г.

За електронна идентификация са предвидени 20 млн. лв., МВР пък е готово да похарчи 600 млн. лв.

Юлиан Христов Последна промяна на 11 февруари 2016 в 12:22 2830 3

90 млн. лв ще бъдат похарчени за електронното правителство до 2020 г.

Близо 90 млн. лв. ще бъдат похарчени за доизграждането на електронното правителство. Това става ясно от публикуваната стратегия за  развитие на електронното управление за периода 2015 – 2020 г.

85 млн. лв. от средствата ще дойдат по Оперативна програма "Добро управление", а съфинансирането ще бъде 4 млн. лв.  

Само за инвентаризация на съществуващата към момента информационна система в държавната администрация е предвидено да бъдат похарчени повече от 2 млн. лв. За доизграждането на държавен хибриден частен облак са предвидени близо 24 млн. лв. Парите ще отидат основно за нови сървъри, както и за свързването на съществуващите, които са повече от 7 хил. 

Пътната карта предвижда и реализиране на единна национална схема за електронна идентификация, чрез която да се осигури унифициран и сигурен механизъм за идентифициране на физическите лица при заявяване и получаване на електронни услуги. Системата е идентична с това, което има намерение да направи здравното министерство, въвеждайки пръстов отпечатък. Вместо обаче двете системи да бъдат обединени, ще бъдат изградени две отделни. Картата предвижда за тази дейност да бъдат похарчени близо 20 млн. лв. 

Тези средства са в пъти по-малко от планираните от МВР за изграждане отделна система за лични данни за новите документи за самоличност. В следващите 11 година Вътрешното министерство е готово да плати 600 млн. лв.

В картата се отчита липсата на единна национална система за електронна идентификация. Тя предвижда тази система да бъде интегрирана в отделните ведомства за предоставяне на услуги, а грижата за изграждането ѝ ще бъде на МВР. МВР ще има също така и грижата да изгради регистър за автомобили, както и за годишни технически прегледи. За това ще бъдат похарчени отделно около 4 млн. лв. до 2020 година. 

Във връзка с развитието на електронното правосъдие ще бъде направен анализ информационната инфраструктура в Министерството на правосъдието и ВСС. През 2006 г. е изградена частична виртуална частна мрежа, обхващаща 113 районни съдилища и служби по вписванията към Агенция по вписванията. Изградена е и мрежа в административните съдилища. С близо 5 млн. лв. пък ще изградена комуникационна мрежа за системата за случайно разпределение на делата, както и за централизираните деловодни системи, като голяма част от парите са предвидени за телекомуникационните оператори. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2016 в 17:49

Още една врата за пълнене на нечии джобове и пунтиране на работа. С тези пари, ще бъдат дадени над 200 млн., които пак ще казат, че няма да стигнат!! Естонците инвестираха около 50-60 млн. евро, а са 2 млн. души и всичко действа перфектно, нищо, че 75г. бяха под комунистическия ботуш!! Болшевизмът не е успял да им промие мозъка и да ги направи пълни идиоти, каквито са хората в пределите на БГ!! Помнете, че българското е-правителство ще бъде най-скъпото в Европа, във всяко едно отнощение!!

11.02 2016 в 13:47

Ще има манджа за дежурните плюскачи, няма да ги оставят гладни, освен това един солиден процент се връща при когото трябва. За самолети трябвали 700 милиона и за бази от данни с електронен подпис пак толкова.

11.02 2016 в 13:34

Това, че ще бъдат изхарчени е вън от съмнение.