7720 зрелостници на матура по литература днес

OFFNews 25 август 2022 в 06:40 1911 0

Над 7 700 зрелостници се явяват на матура по български език и литература днес.

Снимка https://unsplash.com/

Над 7 700 зрелостници се явяват на матура по български език и литература днес.

7720 зрелостници се явяват на държавен зрелостен изпит по български език и литература днес от 8,30 ч, съобщи Министерството на образованието и науката.

Общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и 1659 зали ще се проведат от днес до 29 август, в есенната изпитна сесия. Близо 14 000 са подадените заявления за участие в матурите. На тях се явяват зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово, МОН създаде организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в Професионалната гимназия по жп транспорт "Христо Смирненски". 18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втори ДЗИ по биология в СУ „Васил Левски“. Осигурени са и квестори. В деня на първата матура, началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова лично ще съдейства за нормалното протичане на изпита.

За втория ДЗИ на 26 август се очаква да се явят 2 401 зрелостници. Те избират между 24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), за който заявленията са над 2 800.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат на 29 август. На матура по желание са поискали да се явят  996 зрелостници. Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8,30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови