60% от учениците се връщат клас

OFFNews 06 декември 2021 в 10:08 876 0

Близо 60% от учениците се връщат присъствено в клас, след като МЗ осигури дълго бавещите се доставки на тестове за COVID-19. С изключение на 1.-4. клас, учениците прекараха близо 6 седмици пред компютрите си у дома, за да учат онлайн. Малките ученици се върнаха на 10 ноември. Днес се връщат 5.-12. клас. С тях процентът на учещите присъствено ще е около 60.

За тези, които се връщат днес, е получено съгласие за тестване, съответно от тях или от родителите им или пък имат зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Връщат се паралелките, в които поне 50% отговарят на горните условия.

Има и общини, в които общата заболеваемост е под изискуемата за тестване.

Във всички останали, със заболяемост над 250 на 100 000 души, учениците ще бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Също днес, 6 декември, са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември т.г. МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика