580 жертви на пътя у нас от началото на 2014-а

Днес почитаме загиналите по пътищата

OFFNews 16 ноември 2014 в 15:15 1739 5

От началото на тази година в България жертвите на пътя са близо 580, каза комисар Антон Антонов от ГД „Охранителна полиция” към МВР.

„До октомври месец 24 деца са загинали вследствие на катастрофи – 3 като пешеходци, 4 като водачи, а останалите като пътници в превозни средства. Проблемът с децата е проблем на нас възрастните като родители и като контролни органи, която правят организацията на движението по пътищата", заяви комисар Антонов.

Той е на мнение, че всички граждани носим отговорност за тази тежки инциденти, при които загиват деца.

"Когато децата се движат като пешеходци и не сме им обяснили правилно маршрута или някой с нежеланието си да спазва закона е предизвикал тези неприятни ситуации. Когато децата загиват като водачи и като пътници, ние пак сме били длъжни да не им предоставяме ключовете от превозното средство или да ги превозим правилно със съобразена скорост“, заяви комисар Антонов, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му, днешният ден е много подходящ за това всеки да се замисли как се движи по пътищата, да бъде толерантен и отговорен.

„Най-важното е всеки да си преосмисли поведението. Последните 5 години значително се снижи броя на загиналите по пътищата. Не са малко 580 човека, но сравнено с 2007-2008 година, те са почти на половината. Оптимисти сме, че занапред ще продължи това намаляване“, допълни Антонов.

Днес е Световният ден, посветен на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Тази година той е под наслов "Убий скоростта".

По традиция този ден се отбелязва всяка третата неделя на месец ноември.

Днешният ден показва международните усилия за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Той има за цел да привлече вниманието на хората към емоционалните и икономическите последици, причинени от катастрофите по пътищата.

Всеки ден почти 4000 души по света умират, а стотици хиляди са ранените при пътни инциденти. 

Пътищата на Европа са най-безопасните в света. На стария континент смъртните случаи при пътни инциденти намаляват ежегодно, все още около 70 души умират по пътищата на Европа всеки ден. 

У нас всеки месец над 700 души претърпяват пътни злополуки, като 55 от тях умират на място или от усложнения скоро след това, показва справка на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови