52 650 зрелостници се явяват на матура по български и литература днес

OFFNews 21 май 2019 в 07:00 3061 0

52 650 зрелостници се явяват на матура по български език и литература.

Дванадесетокласниците ще решават тест с 41 задачи - 40 от тях дават до 70 точки. Те са от затворен тип - въпрос с четири възможни отговора, от които само единият е верен - и със свободен отговор. 41-вата изисква създаването на аргументативен текст, свързан с художествена творба или откъс от нея. Тя носи до 30 точки. Максималният общ сбор е 100 точки.

Изпитът продължава 4 астрономически часа. Провежда се в 4143 зали в 677 училища, вкл. две в чужбина. 

Програмата обхваща учебното съдържание от задължителната подготовка.

Държавният зрелостен изпит се състои от 3 модула. Времето за работа по първия и втория е по 60 минути, а за третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

10 500 квестори ще наблюдават изпита. Те ще осигуряват и пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Във всяка класна стая ще има по двама квестори, в коридорите също ще има такива.

Учениците ще сядат на точно определените за тях места. Те имат право да пишат само с химикалка с черен цвят.

"Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден", съобщават от МОН.

На 23 май е вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по предмет по избор на зрелостника. За него са се записали 41 716 ученици. Той ще се проведе в 3861 зали в 608 училища.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови