50 училища ще преподават финансова грамотност от есента

OFFNews 27 юли 2017 в 18:02 2284 0

Красимира Райчева

Снимка Архив

Красимира Райчева

В 50 български общообразователни училища ще започне обучение по финансова грамотност от 15 септември, съобщи мениджърът на VISA за България Красимира Райчева днес. 

Програмата "Нашите пари" се осъществи пилотно от втория срок на учебната 2016/2017 г. в 12 училища в София, Пловдив, Бистрица, Костенец, Крумовград, Сливен, Котел, Видин и др. сред 723 ученици. Обучението е насочено към гимназисти от девети до единадесети клас. Провежда се в часа на класа. През пърата година различните училища са минали различен брой уроци и часове, докато в предстоящата година 50-те училища ще обхванат целия материал, предвиден в написаното за българските ученици помагало "Нашите пари", към което има и учебна тетрадка.

Миналогодишно проучване на "Алфа рисърч" показва, че 84% от учениците в целевата група признават, че не разбират управление на финанси и имат нужда от специализирано обучение. По това време повечето от тях смятат, че финансовата институция е... заложна къща, посочи Райчева. Опитът на преподавателите досега пък показва, че сред финансовите теми, които ги вълнуват най-много е тази за бързите кредити.

Учителите, които искат да преподават наесен, ще бъдат обучени през август-септември. Към тях няма изискване да преподават точно определена дисциплина. В резултат на обучението те ще получат необходимите им кредити  с цел повишаване на професионалната им квалификация, което пък означава и по-висока заплата, отделно от заплащането, което ще получат за допълнителния труд с преподаването на финансовите уроци.

По програмата са създадени видео уроци, а 14 от общо 45-те са качени на сайта ucha.se. Останалите ще бъдат там до 15 септември, от когато се предвижда да започне и дигитална комуникация по програмата, насочена към ученици.

Финансирането осигуряват банките в България, но от VISA са категорични, че "никъде в учебните материали няма корпоративен брандинг или скрити търговски послания".

Програмата е достъпна на 16 езика в 42 страни. Създадена е през 2003 година, като материалите не са копи-пейст - адаптирани са за всяка държава, коментира Райчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!