37% от българите са на мнение, че Северна Корея ще прибегне до ядрено оръжие

OFFNews 06 октомври 2017 в 19:05 3539 0

37% от анкетираните българи в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 56% са на обратното мнение.

91% от българските респонденти са на мнение, че трябва да продължи търсенето на мирно, дипломатическо решение на кризата в Северна Корея.

Сондажът на Gallup International Association е реализиран в 14 държави. В България обемът на извадката е 1000 респонденти.

Данните на глобално ниво: 43% от анкетираните вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония) сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, са Пакистан, Австралия , Австрия, Германия, Великобритания и САЩ.

Интересното е, че Япония е значително по-притеснена от съседката на Пхенян Южна Корея. Ниски нива на притеснение се отчитат в Русия и България.

Мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия, докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия.

Всеки трети в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

"Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция. Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове, явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея, Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги" - коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Методика

Общо 17 107 души са интервюирани в 14 държави в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от мъже и жени: „лице в лице“ (1 страна; 1500 души), по телефон (4 страни; 3988 души), онлайн (8 страни; 9 822 души) или чрез смс метод (1 страна - 1797 души). Теренната работа в различните страни е проведена от 20 септември до 1 октомври 2017 г. Данните са претеглени за всяка страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови