37 хил. на втора матура днес: най-много се явяват на английски език

Александра Маркарян 03 юни 2020 в 05:30 2443 0

Снимка БГНЕС, архив

37 116 ученици се явяват днес на втория задължителен държавен зрелостен изпит по общообразователен предмет по избор. Други 11 548 зрелостници са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни, съобщава Министерството на образованието и науката.

Най-масова и тази година ще е матурата по английски език. На нея ще се явят 11 884 ученици. След нея се нарежда биологията, избрана от 9846 зрелостници, а 4879 са посочили география и икономика. За изпита по философия са подадени 4621 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а по история и цивилизация – 966. Изпит по физика се очаква да положат 197, а по химия - 188 ученици. След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език са учениците, избрали немски – 944, след него се нареждат тези с френски – 373, с руски – 321, с испански – 319 ученици. Най-малко зрелостници са избрали да се явят на изпит по италиански език – 69.

Матурата започва в 9 ч. Учениците ще могат да влизат от 7,30 ч. Ще бъдат допускани след проверка на входа на документа за самоличност (лична карта, паспорт или шофьорска книжка) и служебната си бележка, която учениците могат да представят на хартия или чрез мобилния си телефон.

От тях се изисква още да носят химикал, който пише в черен цвят.

В училищата следва да има медицинско лице на входа, както и осигурени средства за дезинфекция. Предвиждат се и отделни пликове за съхранение на личните вещи на зрелостниците, не се допуска струпване в дворовете и сградите на училищата, както и присъствие на външни лица, посочват от МОН в отговор на въпроси от OFFNews. Така ако родители или приятели решат да изпратят и/или посрещнат явяващ се на изпит, ще трябва да останат зад оградата на училището.

Зрелостниците са предупредени да носят лични предпазни маски при влизането, като училищата разполагат с резервни, включително и за персонала.

Разпределението в залите обичайно е до 15 ученици. Предвид настоящата ситуация, ако е невъзможно да се осигури разстояние между тях от 1,5 м. в съответната зала борят им ще бъде по-малък, в някои ще бъдат по 10.

За всички останали ученици днешният ден е учебен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови