22 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряване на градската среда в Перник

OFFNews 16 октомври 2018 в 14:10 1598 0

22 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" ще бъдат инвестирани в социална, образователна, пътна, административна инфраструктура и подобряване на градската среда в Перник.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си в града. "С тези средства градът ще се превърне в едно привлекателно и желано място за живот", допълни тя.

В навечерието на празника на Перник Аврамова откри „Парк на предизвикателствата" и ремонтирания мост над р. Струма при ул. „Струма". Те са част проекта на общината „Подобряване на градска среда в град Перник", който е финансиран от управляваната от министерството програма.

Паркът е изграден на над 20 декара, със съоръжения за отдих и игра на малки и големи деца. В него са обособени също зона за катерене, „скаутска зона", трасета за маунтинбайк и зона "Търсене на философския камък", където има възможност за логическа игра.

При ремонта на моста над река Струма са подобрени транспортно-експлоатационните качества, носимоспособността на съоръжението, пътната настилка и е осигурено надеждно отводняване.

По проекта на община Перник за подобряване на градската среда на стойност почти 4 млн. лв. са реновирани над 32 000 кв. м площи, в които е извършено строителство или рехабилитация. Беше благоустроено още междублоковото пространство в кв. „Тева".

От обновената градска среда ще се възползват близо 88 хил. души, като е осигурена достъпност за инвалиди или семейства с малки деца. Като част от проекта вече беше благоустроено междублоковото пространство в кв. „Тева".

В Перник министър Аврамова съобщи, че индикативната дата за приключване на аварийно-възстановителните работи по АМ „Люлин" е 22 октомври. След като магистралата бъде отворена за движение в двете посоки, ще започне ремонт на първокласния път през Владая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови