Quantcast

2000 лв. такса за възстановяване на здравните права от 2015 г.

ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2014 в 20:37 31753 72

От догодина всички български граждани, които не са плащали здравните си осигуровки повече от 3 години, ще трябва да заплатят такса от 2000 лв. за възстановяване на здравните си права.

Това е мярката за борба с неосигурените, около която са се обединили членовете на Висшия медицински съвет (ВМС) към Здравното министерство, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев, цитиран от Дарик.

По сегашния регламент, за да се възстановят здравните права на хора, които не се осигурявали 3 или повече години, трябва да заплатят сумата за последните 36 месеца, която възлиза на около 700 лв.

Предвижданата промяна обаче ще повиши тази сума на 2000 лв., която била средната за Европа.

„В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да възстановят осигуровките си, като заплатят дължимото за последните 3 години. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че парите, които обикновено се заплащат в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет - като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро", каза Тонев.

На заседанието си днес ВМС реши още да раздели на три пакета от услуги, които се покриват от Здравната каса - на спешен, базов и допълнителен. Спешният се отнася до оказването на спешна медицинска помощ и от него ще могат да се възползват и неосигурените.

„Предложението, което ще залегне в законодателните изменения, е свързано с формиране на базов пакет на Националната здравноосигурителна каса, който обхваща всички тези заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни и да умираме по-рано, отколкото хората в ЕС. Останалото количество заболявания оформят допълнителен пакет", информира Петър Москов.

Пакетът от законови промени, в който се предвижда всичко това, се очаква да бъде относително завършен до април следващата година, категоричен бе министърът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 07:35

Аз работя 18 часа минимум на ден понякога спя по 2-3 часа и пак отивам на работа живея в малък град където да работиш е лукс плащат ни по 400 лв на месец не се плащат никакви осигоровки та те дори и за толкова часове кафе не ни дават ако не си го платим. Мога ли да попитам кое да не платя ток,вода,телефон или скапаната кабелна и да си платя здравните поне . Не мисля че проблема на тая продадена страна е в хората ,а е в управляващите понеже като мине данъчен той не гледа че ние нямаме договори нямаме осигоровки работим по 18-20 часа а ни се плаща минимална заплата, той дойде хапна пийна взе си някой лев и ни пожела лек ден. Ние сме белите роби на правителството като цяло който и да все тая.

23.02 2015 в 16:23

Лъжа е, че в Испания се плащат 1000евро,никой там не иска да се връщат години назад за здравни осигуровки.Влизаш в здравното осигуряване веднага щом започнеш да се осигуряваш,и никой никога не те е задължава да плащаш със задна дата.Как може да не си живял в България 15 г.и през това време да си осигуряван в държавата която живееш, да искам да се прибера в собственната си държава и да ме връщат да плащам 3 г назад здравни осигуровки,едно семейство като моето се състои от 4 човека, и трябва да заплатим 12 000лв,е това никъде го няма!!!С една дума казват: - НЕ СЕ ПРИБИРАЙТЕ БЪЛГАРИ

02.02 2015 в 22:49

I da imash rabota vse taia zaplatata e tolkova mizerna che koe po napred

29.01 2015 в 20:13

Най-интересното е, че цитираните страни имат заплати между 5 и десет пъти по-високи от българските. Следователно, за да има някаква справедливост, таксата трябва да е между 200 и 600 лева. Все цитираме Европа, когато трябва да се взема. Ами хайде да правим всичко съпоставимо!

21.12 2014 в 11:40

Раздвоена съм - от една страна, защо аз като най-големия баламурник да си плащам всеки месец, а когато ми се наложи да ползвам здравните "услуги" - да си плащам или доплащам? А тарикатите да си плащат еднократно минимална сума и да ползват скъпи операции и т.н. От друга страна - наистина има хора, които нямат никакви средства - откъде да ги вземат? Това е геноцид в чиста проба - нямаш пари и хора, които да ти помогнат - значи умираш. Истината е в контрола - къде, кой, защо и най-вече как харчи тези пари - това е слабото място в тази държава - тоталната липса на контрол и неясното харчене на милиарди. Къде и за какво отиват парите от здравните ни осигуровки - ще ви дам малък жокер - защо служителите от Здравната каса получават премии и коледни заплати - с какво са ги заслужили? Защо има прекомерно богати лекари, които не знаят как да си похарчат парите? А собствениците на частни болници? Далеч съм от мисълта, че всички добре платени лекари не са си заслужили парите, но колко са наистина те? Говоря за факти и хора, които лично познавам. Така че, докато има липса на тотален контрол и ясни правила за харчене на пари в държавата, ще има бедни болни , а починалите такива ще се увеличават - дано съм лош пророк.

20.12 2014 в 22:35

аз съм здравноосигурена от самото начало нямам пропуск и какво като ми се наложи да утида на лекар заштото имах проблем на които трябва да се обърне внимание веднага с направление няма свободни часове и пак на часно та зашто изобшто да внисъме пари в тази шибана даржава като така или иначе си плаштаме

19.12 2014 в 18:58

Тези, които са го решили могат само да си избършат носа с решението си. Като няма здравни права, няма за какво да се плаща. И второ, да направят заплатите като в ЕС и тогава да увеличават таксите. Тъпи, тъпи, тъпи ненаяли се, и това били държавни управници! Свине!

19.12 2014 в 15:18

Kakvi zdravni prava kato dori i da si osiguren PAK PLASHTASH

19.12 2014 в 03:35

вие какво очаквате от един тъп пожарникар където няма два грама мозък застана на влас и почна пак да се чуди как да дърпат от хората пари всеки които има малко акъл в главата ще размисли че един безработен където няма приходи няма как да си покрива здравната осигуровка ама така е гласувайте пак за бойко борисов утре ще почне да търси и пари за въздуха където дишаме