2000 лв. такса за възстановяване на здравните права от 2015 г.

ОFFNews 17 декември 2014 в 20:37 33142 72

От догодина всички български граждани, които не са плащали здравните си осигуровки повече от 3 години, ще трябва да заплатят такса от 2000 лв. за възстановяване на здравните си права.

Това е мярката за борба с неосигурените, около която са се обединили членовете на Висшия медицински съвет (ВМС) към Здравното министерство, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев, цитиран от Дарик.

По сегашния регламент, за да се възстановят здравните права на хора, които не се осигурявали 3 или повече години, трябва да заплатят сумата за последните 36 месеца, която възлиза на около 700 лв.

Предвижданата промяна обаче ще повиши тази сума на 2000 лв., която била средната за Европа.

„В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да възстановят осигуровките си, като заплатят дължимото за последните 3 години. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че парите, които обикновено се заплащат в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет - като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро", каза Тонев.

На заседанието си днес ВМС реши още да раздели на три пакета от услуги, които се покриват от Здравната каса - на спешен, базов и допълнителен. Спешният се отнася до оказването на спешна медицинска помощ и от него ще могат да се възползват и неосигурените.

„Предложението, което ще залегне в законодателните изменения, е свързано с формиране на базов пакет на Националната здравноосигурителна каса, който обхваща всички тези заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни и да умираме по-рано, отколкото хората в ЕС. Останалото количество заболявания оформят допълнителен пакет", информира Петър Москов.

Пакетът от законови промени, в който се предвижда всичко това, се очаква да бъде относително завършен до април следващата година, категоричен бе министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!