2 608 200 яйца от Украйна и Латвия са в складове, одобрени от БАБХ

OFFNews 23 март 2023 в 13:50 1852 0

БАБХ

Снимка Архив

От БАБХ съобщиха, че са внесени 2 608 200 пресни кокоши яйца от Украйна и Латвия

2 608 200 пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, са внесени от Украйна и Латвия у нас от 9 до 19 март, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС. 

В България са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се проверяват в търговските обекти. Има нарушения по тяхното пласиране и се маркират с друг произход, обяви вчера  председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. 

Яйцата са постъпили в одобрени от БАБХ складове на територията на страната, уточняват от агенцията. И допълват, че всички яйца имат на черупката си съответния код, доказващ произхода им.

Потребителите могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG, напомнят от БАХБ. 

Яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това, за да гарантира безопасността на яйцата за българските потребители БАБХ взе проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата с произход Украйна (изследват се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати). Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ.

Окончателните резултати ще бъдат готови утре. Складовете на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки