Преди Великден: Изчезнаха 2,5 млн. яйца от Украйна

Има нарушения при пласирането им и се маркират с друг произход, твърди шефът на СПБ Ивайло Гълъбов

OFFNews 22 март 2023 в 20:48 7674 3

яйца

Снимка Архив

Къде са яйцата?

В България са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се проверяват в търговските обекти. Има нарушения по тяхното пласиране и се маркират с друг произход, обяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред БНТ.

По-рано в съобщение до медиите от съюза информираха, че вчера "Комисията за защита на конкуренцията е направила внезапна проверка в офиса на СПБ, като КЗК се е самосезирала за установяване наличието на нарушения по чл. 15 от ЗЗК срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия". Акцията е заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на хранителните продукти, предлагани на пазара от членовете на съюза, по веригите на производство - търговия на едро и дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители, пишат от СПБ.

КЗК е преценила, че трябва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване цената на едро и в по-голяма степен - на дребно, на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост. 

От обясненията на Ивайло Гълъбов стана ясно, че основанията за проверките, според връчената заповед на КЗК, са констатирането на нелоялни търговски практики при посещенията на цялата търговска верига.

"Ние в съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. Сдружение с нестопанска цел сме, което е регистрирано в обществен интерес, за да защитава интересите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първични продукти от птици", заяви той.

При проверката са били иззети документи, които съдържат обществена информация - анализи и цени от агростатистиката, публикувана от аграрното министерство, и статистиката на Евростат. Въпросната пазарна информация е за пред членовете на СПБ, за да имат актуални данни накъде върви бизнесът.

"Нашата организация няма от какво да се притеснява, ще окажем пълно съдействие. Нещо повече, надяваме се проверките да продължат, за да се изпълнят функциите, вменени на КЗК на конкуренцията, защото по наши сведения, утре ще направим и запитване към Агенция "Митници", за последните няколко дни в рамките на тази седмица в България са влезли около 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска програма влизат от трети страни, каквато е Украйна - при технологии, които не отговарят на европейските. Няма лошо да влизат такива яйца в страната, но ние в търговската мрежа не виждаме 30% от яйцата да са украински. Именно това ни дава основание да отправим сигнал към Агенцията за безопасност на храните - да провери от влизането на гранично-контролните пунктове до съответния регистриран склад и след това до търговските вериги къде отиват тези яйца", обясни още Гълъбов.

Той допълни, че досега съюзът на птицевъдите не е санкциониран, но негови членове са санкционирани преди 15 г., "когато по подобен сценарий, при внезапна проверка установиха, че са водени разговори при широка среща".

"Оттогава сме изключително внимателни, оттогава на публичните ни срещи не се коментират цени, дори с информационна цел", изтъкна Ивайло Гълъбов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Маги Стралска

23.03 2023 в 11:04

търговците.... да не се офлянкват.... ми да покажат на сички.... имат ли яйца..... нямат ли.....

2805

3

Едър Вредител

23.03 2023 в 04:28

Ех тия болни комунета русчийски алчни мурви 4000 зехте ли за поредната опорка

22548

1

dolivo

22.03 2023 в 21:00

Ми за какво се събирате пак да чуем?
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков