177 години от рождението на Васил Левски

ОFFNews Последна промяна на 18 юли 2014 в 08:49 2927 4

България днес отбелязва 177 години от рождението на Васил Левски. В родния град на Апостола - Карлово честванията ще започнат с тържествена света литургия в Храма "Свети Николай", ще бъдат поднесени и цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.

В Карлово тази сутрин ще бъдат посрещнати също участниците в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". В рамките на традиционния литературен салон ще бъдат представени нови издания, посветени на живота и делото на Апостола. Специална програма под мотото "Свободата е семе" е подготвил и Националният музей "Васил Левски", който очаква днес посетители от цялата страна. Вечерта след изнасянето с военна церемония на знамето на Карловския революционен комитет на площад "Васил Левски" ще се състои тържествен митинг - заря . Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Пред паметника на Васил Левски във Велико Търново ще се проведе общоградско поклонение. Три музея в града, които пазят реликви за Апостола, ще бъдат отворени днес за безплатни посещения.

В Сливен ритуалът ще бъде пред паметника на Апостола на едноименния площад в града.

В Ловеч ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Апостола. Признателността на поколенията ще засвидетелстват Община Ловеч и Ловчанската митрополия, Общинският съвет и Ловешкият гарнизон, представители на политическите партии и неправителствени организации, училища с името на Левски, граждани. Ще свири Общинският духов оркестър.

В единствения град, който носи името на Васил Левски, празничният ден ще започне с шествие и общоградско поклонение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови