1300 лева минимална заплата за асистент в университет от 1 януари

Александра Маркарян 12 ноември 2020 в 13:32 8530 1

Снимка unsplash.com

От 1 януари 2021 г. минималната заплата за асистент в университет ще стане 1300 лева, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след представянето на Рейтинга на университетите днес. Това ще стане с акт на Министерския съвет.

Сега асистентските заплати са много ниски и това спира студентите да се насочват към преподавателската професия. В същото време, средната възраст на преподавателите е доста напреднала и това вещае криза и недостиг след 10-ина години.

Видяхме изкривявания в системата на заплащане на университетите - ниски основни възнаграждения по принцип, уклон към допълнителни възнаграждения и ниски заплати за най-ниските длъжности, посочи министърът. "Висшите училища не просто трябва да привлекат млади хора, а преподаватели да станат най-добрите студенти, да има изпреварващ ръст за асистентските възнаграждения", посочи той.

Определянето на минималния праг е за да кажем, че най-важни са преподавателите, допълни министърът, но посочи, че висшите училища ще трябва да платят част от цената за това увеличение, като намалят процента прослужено време, намалят губещи бакалавърски и магистърски програми, увеличат нормата за преподавателска работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови