13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България (снимки)

OFFNews 30 април 2024 в 16:10 1816 0

Снимка Bike4Chepan

372 колоездачи, 192 бегачи и 19 дуатлонисти взеха участие в 13-ия Байк и Рън за Чепън в района на Драгоман и Чепън планина през изминалия уикенд, съобщават организаторите от магазини “Стената” и Община Драгоман.

13-тата годишнина на надпреварата бе повратен момент в развитието й - за първи път събитието се проведе в двудневен формат в отговор на очакванията към състезателна проява от този ранг. На 27 април се състезаваха колоездачите, а на 28 април - бегачите и дуатлонистите. Промяната, топло приветствана от участниците, даде очакваните резултати - повече сигурност по трасетата, по-малко трафик и рискови ситуации за велосипедистите и бегачите.

Tази година интерес предизвика вело дисциплината с най-дълга дистанция и 1900 м положителна денивелация 66 km XCM, в която се състезаваха колоездачи с лиценз към Българска федерация по колоездене. Тя консолидира окончателно усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК, започнати с помощта на клуб “Велораптор”, а победител в нея в категорията Мъже Masters 40+ стана самият Калин Русев, основател на клуб “Велораптор”.

Със стартовите си такси регистриралите се за събитието 600 участници събраха общо 3000 лв, които ще бъдат дарени на Асоциация на парковете в България в полза на кампанията “Да съхраним вековните дървета в България”. Под надслов “Адреналин с кауза” за пета поредна година “Байк и рън за Чепън” избра да подкрепи инициатива, която има дългосрочно значение в опазването на локалните екосистеми, далеч отвъд границите на един човешки живот.

Паралелно с “Байк и рън за Чепън” се проведе и състезанието за най-малките - “ Мини Байк и рън за Чепън”. В него се включиха 76 деца като най-малките бяха 2-3 годишни. Въжена люлка и надуваем замък бяха атракционите, осигурени за тях от община Драгоман. От СДП “Балкани” пък организираха няколко разходки с водач за любопитните да се запознаят с богатата флора и фауна на Драгоманското блато.

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” благодарят на партньорите, подкрепили събитието по един или друг начин - Subaru България, Karcher, AquaMatrix, Abopharma, Doppelherz, Хармоника, Skullcandy, Epic Bike Shop, Backbar, Енергия от ядки, Sponser, бира Айляк, Red Bull, Deuter, Buff, Sigg, Julbo, Grangers, Coca-Cola, както и на Mинистерството на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews