11 души заразени с бруцелоза

OFFNews 29 юли 2015 в 16:55 5230 0

Снимка Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Проф. Тодор Кантарджиев

11 души са заразени с бруцелоза. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Двама от заразените са били известни на властите още миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени днес.

Заболелият мъж от град Рила, където бе открито огнище на бруцелоза, вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни в стопанството му или от необработени термично мляко и млечни продукти, обясни проф. Кантарджиев.

Заразените имат симптоми, подобни на туберкулозата, и се лекуват с прием на антибиотици. Заболяването се предава при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече консумация на мляко от заразено животно. Заразата не може да се предаде от човек на човек, уточни Кантарджиев.

По думите му са застрашени всички, които са употребявали мляко и млечни произведения от региона на град Рила.
Варенето на млякото е достатъчно, за да се унищожи бруцелозата, затова трябва да се внимава с консумацията на сирене от неварено мляко, каза още той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че ако има повишаване на температурата, човек непременно трябва да се изследва. Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Има възможност и от фатален край, но само ако заразеният не се лекува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки