Над 1000 души на протест срещу Бат' Сали в София (снимки)

Симона Костадинова 27 октомври 2014 в 11:49 8411 14

Снимка Сергей Антонов

Над 1000 души на протест срещу Бат' Сали в София

Над 1000 души протестираха в центъра на София срещу избора на Бат' Сали за депутат от Кюстендил. 

На протеста присъстват както хора от Кюстендил, така и софиянци, които обявиха съпричастност към протеста срещу Бат' Сали. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Иван Андонов поведоха протестиращите към централата на ДПС.

Демонстрантите тръгнаха от площад "Македония", минаха покрай централата и поеха към Народното събрание, където ще посрещнат депутатите от ДПС. Народните представители от партията обаче предвидливо отидоха в парламента почти 4 часа преди началото на първото заседание. 

На протеста се чуват скандирания "Долу ДПС" и "Не искаме Бат' Сали за депутат!". 

Демонстрантите са предимно възрастни хора. Към 12 ч те стигнаха сградата на Народното събрание.

Ангел Джамбазки (ВМРО) се появи на протеста. С него е и водачът на листата на ПФ в Кюстендил. "Няма как да не сме на демонстрацията срещу ДПС", коментира Джамбазки.

Хората се готвят на внесат предложения за промяна в Изборния кодекс, защото според тях несъвършенствата в него са допуснали Сали да влезе в НС.

Сред демонстрантите пред парламента е и председателката на Християндемократическата партия Ирина Абаджиева-Репуц. Пред репортер на OFFNews тя обяви, че присъства там като представител на собствената си партия, а не на Реформаторския блок, в който членува. Репуц изрази разочарованието си, че мандатът в Кюстендил е отишъл при ДПС, а не при Реформаторите, както са показвали първоначалните резултати. Според нея Блокът е трябвало да изрази по-отчетливо несъгласието си с това разпределение, а не да се задоволява с мандат в друг избирателен район.

Чавдар Ненов - директор на театъра в Кюстендил - изчете декларацията срещу Александър Методиев (Бат' Сали) и "аномалиите в изборния кодекс". В нея авторите настояват народните представители да могат да бъдат отзовавани от избирателите си.

"Днес сме тук, за да напомним, че гласът ни трябва да бъде чут и този човек да не полага клетва. Днес сме тук и спазваме всички зони за сигурност, но утре може да не е така и да сме там вътре, ако не ни чуят", каза кметът на Кюстендил.

Около 12: 30 часа от палрамента излязоха депутатите от групата на ПФ и заявиха пред протестиращите кюстендилци, че ще бъдат техни представители и застават зад исканията им.

"Изразяваме своята подкрепа към вашия протест. Не може вотът от чужбина да подменя този у нас. Подали сме сигнал за анулиране на резултатите от Турция", заяви на свой ред лидерът на ВМРО и депутат от ПФ Красимир Каракачанов.

Каракачанов не пропусна да сподели и менението си, че ДПС е противоконституционна партия, която трябва да бъде закрита. 

След това групата на ПФ се върна обратно в парламента, а кметът на Кюстендил ги последва 10 минути по-късно, за да внесе декларацията срещу начинът, по който Александър Методиев стана депутат.

За днес се готви и протест срещу друг депутат - хора на "България без цензура" ще се опитат да препречат пътя на учителката Ана Баракова към пленарната зала. Тя влезе в НС от листата на ББЦ, но още преди конституирането на парламента реши, че ще е независим депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!