Бареков: Никога не съм твърдял, че документите са оригинални

Offnews 30 юли 2014 в 15:52 4821 18

Николай Бареков

Секретните документи, с които Николай Бареков сигнализира прокуратурата, били цветни копия на оригиналите. Това заяви лидерът на „България без цензура” пред журналисти на излизане от Столичната следствена служба. Бареков беше призован, за да даде обяснения във връзка с документите, които е получил анонимно.

В края на миналата седмица той заяви, че става въпрос за „архивни извадки от досието” на Бойко Борисов, издадени от „структурни звена на МВР и службите за сигурност”, които съдържат „данни за умъртвяване на знакови лица от прехода”.

Според Бареков в документа се съдържала информация и, че бившият премиер е държал трафика на кокаин в края на 90-те години у нас. Той каза, че е получил документите в бял плик преди десетина дни, но не ги отворил веднага. 

„Аз не съм полицай, не съм милиционер и не очаквам, че някой ще ми прати подобно нещо”, обясни той. „Много малко хора в днешно време ще имат доблестта да отидат до прокуратурата и да я сезират”, посочи Николай Бареков. По думите му, веднага след отварянето на документите той е писал до прокурора.

„Бях призован от прокуратурата, след като подадох сигнал до нея, да дам обяснения и да донеса документите, с които разполагам. Искам да отбележа няколко неща: първо това не са оригиналите на документите, а са цветни копия и никога аз не съм твърдял, че разполагам с оригиналните документи. Най-вероятно оригиналите са в МВР”, обясни Бареков. „Предадох 5 броя справки, рапорти и доклади, които съдържат строго секретна информация от 90-те год. от Черноморието. Там се съдържа самоличността на агент, държа да кажа, че тази самоличност аз не съм издавал на никого. Агентът е предаден на прокуратурата, надявам се да има възможност да има възможност лично да даде обяснения за това, което е писано”, допълни Бареков след, като даде показания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!