Внасят подписка за връщането на паметника на I и VI полк пред НДК

ОFFNews 28 август 2014 в 13:07 6662 5

Паметник
Паметник "1300 години България".

В Столична община днес трябва да се внесе подписката за възстановяване на паметника на бойците от Първи и Шести пехотен полк в София, загинали в Балканските войни и Първата световна война, на мястото на паметника "1300 г. България", съобщи БНР.

Инициаторите на идеята искат незабавно да се спре конкурсът за обновяване на съществуващия сега на мястото паметник "1300 години България" в градинката на НДК.

"Този паметник, който е на Първи и Шести полк, на него са били между 3 хиляди и 4 хиляди, дори не знам точно колко, плочи на загинали хора в трите войни за национално обединение и всъщност този паметник съществува повече от 45 години и хората са ходили, поднасяли са венци, всичките Гергьовски паради там са се провеждали, делегации международни, когато са идвали, са отивали и там са поднасяли венци. Въобще това е бил паметник, който е изразявал нашата национална памет", казва един от участниците в подписката Марин Гергов.

Снимка, на която се вижда паметникът на I и VI пехотен полк в София. Снимка: stara-sofia.com.

Паметникът представлява 3 високи стени, образуващи буквата П, и в средата на стените има лъв с картата на Санстефанска България. "Лъвът все още съществува, той е във Военноисторическия музей, две трети от плочите са запазени, когато е разрушаван, прибрани са може би в Музея на София или някой от другите музеи, но се знае къде са", казва още Гергов.

Съобраните до момента подписки по инициативата, която е започнала спонтанно във Фейсбук, са над 3200.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови