Фондът за деца одобри трансплантация в чужбина, МЗ я спря

OFFNews 20 февруари 2017 в 17:06 3972 0

Снимка bTV

Фондът за лечение на деца одобри финансиране на трансплантация на дете в чужбина, а Министерството на здравеопазването еднолично е отказало лечението. 

Причината е, че според министерството трансплантацията може да се извърши и у нас, съобщи пред bTV представителят на пациентите в Обществения съвет на Фонда Пенка Георгиева. 

Фондът е одобрил парите за трансплантацията на 9-годишния Байрям Али през ноември миналата година. От Министерството на здравеопазването обаче не са одобрили т.нар. формуляр S2, който гарантира, че държавата ще плати средствата за лечението в чужбина. 

Решението е взето от зам.-министър Атанас Кундурджиев, обясни Георгиева. 

Байрям Али е роден с вродени бъбречни аномалии и когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. През последните две години състоянието на детето се влошило и близките му подали документи във Фонда за лечение на деца. 

Клиника в Германия се съгласила да оперира детето, като според специалистите единственият шанс на момчето е бъбречна трансплантация. Бабата на момчето се съгласила да стане донор и двамата трябвало да заминат на 20 февруари. 

За момента няма официален отказ и писмено становище от страна на Фонда за лечение на деца. В телефонен разговор обаче на близките е съобщено, че от министерството не са одобрили формуляр S2.

“Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Пилософ укрива тази ситуация и дори не уведомява за това членовете на Обществения съвет“, заяви Пенка Георгиева.

Детето е поканено за консултации в бившата правителствена болница “Лозенец” в сряда с идеята трансплантацията да бъде извършена там.

Родители и пациентски организации обаче от години поставят под съмнение капацитета на болницата за такова лечение. В практиката на Фонда за лечение на деца не липсват случаи на неуспешни трансплантации в Правителствена болница, след което се е налагало деца да се лекуват в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови