Половин милион румънци на протест, вече искат оставка

OFFNews 06 февруари 2017 в 08:27 13231 25

Снимка AP

Около 500 000 демонстранти излязоха на протест в Румъния снощи, за шести пореден ден, въпреки оттеглянето на правителственото постановление, което декриминализира корупционни престъпления. Протестиращите остават неудовлетворени от преработената версия на документа, която сега ще бъде предложена за обсъждане в парламента.

Протестите избухнаха, след като миналия вторник вечерта, без обсъждания, прие постановлението, което трябваше да помогне на много политици да избегнат правосъдие. Солидарни с протестиращите в Румъния, в София също се провеждат протести пред румънското посолство. Под натиска на недоволните граждани снощи румънското правителство отмени постановлението.

Някои от протестиращите в Букурещ вече искат министър-председателят Сорин Гриндяну да подаде оставка. Сегашните протести са най-мащабните в Румъния от падането на комунистическия режим през 1989 г. насам.

На протеста снощи гигантски лъч изписваше думите "Не се отказвайте" и "Оставка" върху правителствената сграда.

"Това правителство е организирано от високото до ниското ниво като мафия, не искаме нещо такова", каза протестиращ пред AP. Хората не вярват на обещанието на правителството, че новият проект няма има същото съдържани, облечено в други думи. Постановлението трябваше да декриминализира злоупотреба с власт, когато сумите са по-малко от 44 хил. евро. Един от първите, които биха спечелили от подобно решение е Ливиу Драгня, лидер на управляващата Социалдемократическа партия, срещу когото има обвинения за ощетяване на държавата със сумата от 24 000 евро.

Постановлението трябваше да влезе в сила на 10 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

31

Denis Rizanov

06.02 2017 в 16:10

Ми така кажете бе гарджета с жълто около човките! Кажете така и да ви олекне.
"Е.ем ти демокрацията, е.ем ти свободните избори! Ще управляваме само ний, младите и красивите и Точка! Никой да ни не ни пита за образование и възможности, за управленски опит и програми! Управляваме ний, както си решим. И повече никакви разговори, че сме само 5-10хиляди души в цялата страна!"
Толкова ли е сложно?
Не за друго, да е ясно просто.
Трябва бюджет, планиране, метри въже, брой калъпчета турски сапун... Отговорност трябва да проявим после... при бесенето ви. Старата школа е свикнала да доизпипва всичко и не оставя нищо на случайността.
)))))

42249

28

Denis Rizanov

06.02 2017 в 14:12

хленчещ, какво става? Харесаха ли ти клипчетата? нещо по същество или ще замълчиш до следващия път наслаждавайки се на нискоинтелигентни идиоти като последните двама.

11751

23

Big Smile

06.02 2017 в 13:48

Тия соросоиди и в Румъния не ни оставят да си крадем на воля.....