Нов запис от аферата "Янева-Ченалова": Службите са си на ДПС

OFFNews 01 декември 2015 в 09:43 14729 17

Нов запис от аферата

Нов запис от поредицата в аферата "Яневагейт" беше публикуван от сайта "Биволъ". От него става ясно, че службите са "последният бастион" на ДПС и за това премиерът Бойко Борисови "не ги пипа":

Владимира Янева: Мда, той затва е. Службите са си на ДПС. И тва е последната…

Румяна Ченалова: Последният бастион.

Владимира Янева: Ами да. И ако ги пипнат трябва да скачат на ДПС. И той както той Бойко затва каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам.

Диалогът между двете съдийки доказва твърденията на ген. Атанас Атанасов от 4 февруари т.г., че службите са използвани за “политически услуги на ДПС” и „влиянието на ДПС в службите е непокътнато“, припомня "Биволъ". На 14 февруари бившият шеф на НСС добави, че главният секретар на МВР и началникът на ДАНС са хората, чрез които ДПС узурпира службите за сигурност.

„Премиерът знае това, но при тежкото икономическо състояние на страната и скорошната политическа криза, търси укрепване на държавата и не желае отваряне на нови фронтове. Страх го е да не се разклати крехката коалиция“, оправдава позицията на Борисов ген. Атанасов.

Именно, защото бяха запазени на постовете си, първата оставка в кабинета беше тази на вътрешния министър Веселин Вучков. Тогава той изрази несъгласие с кадровата политика на премиера Борисов, припомняйки, че именно срещу този модел бяха протестите при правителството на Пламен Орешарски. Малко след оставката на вътрешния министър главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев напуснаха постовете си. Вторият беше пратен в Солун на поста консул - пост, заеман преди това от друг бивш шеф на ДАНС - Петко Сертов.

Разговорът на Владимира Янева и Румяна Ченалова е от 19 февруари.

Главният прокурор Сотир Цацаров съзря сценарий в пускането на записите, зад който стои Радан Кънев. Цацаров дори посочи сайта "Биволъ", като изпълнител на поръчката, целяща умишлено дестабилизиране на държавата. По-късно лидерът на ДСБ отхвърли твърденията, но не отрече, че и той се съмнява в сценарий, насочен срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!