30 млн. лв. задели служебният кабинет за избори

OFFNews 30 януари 2017 в 11:23 3526 0

30 млн. лв. задели служебният кабинет за избори

Снимка БГНЕС

29.9 млн. лева ще струват предсрочните парламентарни избори. На първото си заседание в понеделник кабинетът на Огнян Герджиков одобри план-сметката за изборите.

Точката е внесена извънредно на днешното заседание, тъй като до последния момент по нея са работили експерти. Финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2017 година. Той припомни, че изборите през 2014 г. са излезли близо 25 млн. лв. По думите му има готовност за увеличаване на заделените средства, ако Върховният административен съд (ВАС) се произнесе в полза на машинното гласуване и задължи ЦИК да осигури машини за всички повече от 12 хил. секции. "Ако ВАС се произнесе, че трябва да има във всичките 12 340 секции машинно гласуване, ние сме готови да променим своята сметка, но мисля, че до там няма да се стигне", обясни Ананиев. 

Правителството възложи в понеделник за подготовката на изборите да отговаря вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев. Той ще отговаря и за подготовката и произвеждането на изборите извън страната. В задълженията му влизат още и дейностите по изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Финансовият министър ще трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови