Ройтерс съветва репортерите си как да отразяват Тръмп

OFFNews 02 февруари 2017 в 13:43 5988 8

Ройтерс

Агресивната медийна политика на президента Тръмп накара главния редактор на информационна агенция "Ройтерс" Стив Адлър да изпрати писмо до хилядите си репортери по света, озаглавено: "Отразяването на Тръмп в стила на Ройтерс". То е с дата 31 януари.

"Първите 12 дни от управлението на Тръмп (да, едва толкова са!) бяха паметни са всички - и особено предизвикателство за нас, медиите. Не всеки ден американски президент oбявява журналистите за "едни от най-непочтените човешки същества на планетата" и главният му стратег нарича медиите "опозиционната партия". Едва ли е изненадващо, че въздухът е наситен с въпроси и теории за това как да отразяваме новата администрация", пише Адлър.

"Тогава какъв е отговорът на Ройтерс? Да се противопостави? Да успокоява? Да бойкотира неговите брифинги? Да използваме нашата платформа, за да се обединим подкрепата за медиите? Всички тези идеи витаят и може би са правилни за някои новинарски дейности, но не те дават смисъла на Ройтерс, продължава главният редактор.

В пространното му писмо до колегите му той синтезира препоръките си в две посоки.

Първата е журналистите да не разчитат толкова на официалната информация и достъп до администрацията, а на свои източници, срещи с граждани, впечатления. "Официалните канали на информация така или иначе не са чак толкова ценни. Имаме забележително отразяване на събитията в Иран, където никога не сме били официално акредитирани", посочва Адлър.

Втората ключова насока е репортерите да не влизат в ненужни битки с администрацията и да не изместват фокуса от събитията към собствената си работа. "Публиката невинаги се вълнува как ние работим и не е нужно да е на наша страна, посочва авторът на писмото. - Това е възможност за нас да практикуваме уменията, които сме научили в много по-тежки за работа места по света и да служи за пример - и следователно да се осигури най-пресните, полезни и осветляващи събитията новини", смята главният редактор на една от най-големите новинарски агенции в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

6

Victimized

02.02 2017 в 16:05

Аз само не разбрах, кога медиите са разчитали на потвърдена информация? До колкото повечето от нас са забелязали, обикновено винаги се канят "наши" "специалисти" да размишляват за нещата прекарвайки ги през тяхната си лична перспектива и виждания. Снимат се дирижирани репортажи, неудобните отразявания се заклеймяват като непрофесионални и платени...

23293

5

Стефан

02.02 2017 в 14:30

А в Новорусия данеби да имат? А статии за там пишат.
Пропусната е третата точка: Винаги трябна да се повтаря писаното от нашите тролове, с категорично заемане на правилната фейкова позиция, дори когато твърденията са абсурдни или налудни.

42249

4

Denis Rizanov

02.02 2017 в 14:22

Имаме забележително отразяване на събитията в Иран, където никога не сме били официално акредитирани...

Две-три "бани" или "банчета" и готово. Предаваме от мястото на събитието!

12021

3

bls

02.02 2017 в 14:14

"Първата е журналистите да не разчитат толкова на официалната информация и достъп до администрацията, а на свои източници, срещи с граждани, впечатления. "

Т.е да разчитат на инфо тип "една жена каза" .. Това прилича малко на указание да се спекулира - един казал едно, друг казал второ, репортерът останал с трето впечатление а накрая не били компоти а компютри. Кофти сигнал подават ройрерс - спрете да отразявате обективната действителност а отразявайте форумите едва ли не.

77927

1

El Commandante

02.02 2017 в 13:50

"Първата е журналистите да не разчитат толкова на официалната информация и достъп до администрацията, а на свои източници, срещи с граждани, впечатления.|

Пфахахахаха, четете Туитър, фейсбук и форумите майна, там е истината,ахахаха....
 
X

Да помогнем на украинските деца!