Учени откриха мозъчни клетки, които заповядват "спри да ядеш"

Наука ОFFNews 20 март 2016 в 17:11 3028 0

Учени са открили нов тип нервни клетки, които контролират поведението при хранене, съобщава Наука OFFNews. Това са клетките, които изпращат сигнал, принуждаващ организма да се откаже от прекомерен прием на храна. Те са установени при изследване на мозъчните процеси у мишки, пише МedicalХpress.

Новият вид мозъчни клетки са открити от учени от университета Джонс Хопкинс. Ако докладваната констатация се потвърди и при хора, това може да доведе до нови инструменти за борба със затлъстяването. Подробности за изследването са публикувани от списание Science на 18 март, 2016.

"Когато открихме този тип мозъчна клетка да праща сигнали, нашите лабораторни мишки спират да ядат скоро след това", отбеляза Ричард Хуганир (Richard Huganir), доктор на науките, ръководител на катедрата по неврология в Университета Джонс Хопкинс. "Сигналите сякаш казват на мишките, че са яли достатъчно."

Изследвайки мозъчните синапси, отговорни за процесите на обучение и памет, изследователите се фокусират върху ензима OGT - биологичен катализатор, участващ в много функции на организма, включително регулацията на нивото на захарта в кръвта. При добавяне на молекула на N-ацетилглюкозамин(GlcNAc), ензимът OGT променя поведението на протеините.

Още четете на Наука OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови