LHC счупи собствения си рекорд за ускоряване на частици

OFFNews Последна промяна на 11 април 2015 в 11:49 10970 12

Снимка LHC/CERN

"LHC страница 1" показва състоянието на LHC снощи. Черната линия показва увеличаването на енергията до 6.5 TeV

Инженерите в ЦЕРН са счупили световния рекорд, като са ускорили лъч от частици до 6.5 тераелектронволта - 60% повече от предходния рекорд от 4 TeV, съобщи вчера сайтът на ЦЕРН.

На 5 април инженерите на ЦЕРН изпращат снопове протони по целия път около реконструирания LHC за първи път от повече от две години. На 9 април те поддържат сноп високоенергийни протони с енергия 6.5 TeV лъч за повече от 30 минути.

"Това е важна стъпка, но е наистина само трамплин за генериране на сблъсъци с 13 TeV, което е реално нашата цел", казва Джулия Папоти (Giulia Papotti), водещ инженер в LHC. "Ако искаме да намерим нещо ново в областта на физиката на частиците, трябва да го търсим там, където никой не търсил преди. Това е смисълът на използването на по-високи енергии."

Прочетете още на сайта ни НаукаOFFNews

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.04 2015 в 08:12

cerngeneva, :) май не правиш разлика между контактори и контакти:) контактите са с мъжки и женски конектори - с квадратно, шестоъгълно, триъгълно сечение! и различен напречен размер, в зависимост пт различните характеристики на електрическия ток, а не контакторите :) айде стига с тез университети ами се върни в електротехникума.

12.04 2015 в 16:49

Полковник аз също съм полковник с няколко университета и едно военно училище.Целия ми стаж е преминал по радарите и изчислителните комплекси на тази апаратура.Като професионалист не спиращ да работи и до този момент съм наясно че това е възможно понеже съм бил десеттина пъти в ЦЕРН и никакви контактори мъжки,женски не съм видял.Съжалявам че в този компютър нямам снимки да ги поместя някъде да видиш.Дори и телефоните съм сменил със снимки на модулите.Висят си жиците и това е.При умора и преумора (а особенно когато те притискат срокове)стават най-големите аварии.Зная го от собствен опит.След известна експлоатация следва трети ремонт до достига не пълната мощност на колайдера.

12.04 2015 в 10:04

Полковник, трай ве - от щаба ще ти спуснат каквото трябва да знаеш.

12.04 2015 в 01:44

...Прочее..както казва J някой знае ли въобще за какво е построен този ускорител или забавител или ректификатор или тенджера под налягане?

12.04 2015 в 01:40

@J,ЧBlade: Trinity №1 и №2 може и да не разбират от физика, но двамцата положително не разбирате от шеги, май.
А cerngeneva например, явно разбира от шеги, един техник, казва) объркал полюсите и ...манджата загоряла. Там значи хич няма контролери, контактори, няма даже един еднократен бушон, със жичка от реотан, няма протоколи и процедури...ей така, идва сутринта още сънен, гурелив, главния физик по пускането -още студено, усойно, влажно, под земята де и решава малко да се постопли да пусне пустото му нещо, фаща щепцела, уцелва контакта - и бам!!! Фъсссс … айдеее изгоре колайдера, отидЕ бойлера, щото техника объркАл жичките.
Тоз техник аз го познавам , имаше ателие на "Веслец" нарочно ги бъркаше полюсите а пък казваха, че бил далтонизин и не познавал коя жичка е синя, коя червена.
За сведение само, разните му щуцери, конектори и подобни - в апаратури далеч по евтини от тоз магически колайдер дето май до сега единствената МУ работа е че пусна ток в тиквата на Дан Браун и кат се започнаха едни блудкаши...
Та, за сведение казвам всякаква електроника която познавам със специално предназначение има освен всичко друго и "мъжко" и "женско" с различни напречни сечения, така че не е възможно да объркаш каквото и да е одобено плюс със минус И ако случайно или злонамерено, някой зорлем обърка (ой, ой, ти ЦЕРНгенева) нещо всяко "пускане" да го кажем условно - минава с невероятна скорост през буфери, компаратори, анализатори - и най много -да премигнат няколко екрана преди да излезе надпис "O! Shitttt", който аз :) преди години смених с "FUCK U, motherfucker". След което идват съответните специалисти незабавно - защото човешкия контрол е паралелен и няма нужда да се звъни по телефона: "альооо Хюстън имаме проблема:)“ След което излиза цял списък кабалистика и най много да трябва да се смени някой резистор. Като казвам резистор – то е цяла система – условно наречена критичен резистор – но цялата работа трае няколко часа (и мисля, че ДОРИ и за този швейцарски чушкопек не би трябвало да струва толкова милиони – со все охладителите му, течния хелий, или азот, и паладиеви и златни контактори и т.н.!
Освен това, за неизмеримо малка част от времето се задейства и цяла една каскада - електронни анкети - event//reg, eyewitnes//reg, bystander//reg, etc.etc.etc…Всичко това е една стомилионна от секундата. Същевременно се вади една цветна папка и на глас се прочита какво пише пред когото трябва и който , прочее знае наизуст какво пише освен може би последната дата.
И паралелно започва и анкета "човешки фактор", "логика", "сигурност", и т.н. Излишно е да казвам че това се прави много пъти преди реалния старт на съответната система, прави се на тренажор, прави се и (ако щете вярвайте! Дори има и абсурдната хипотеза за погрешно свързани електронни вериги – независимо от всякакъв предходен и т.н. контрол!) постоянно в рамките на учебно тренировъчен план.
Съществува и една многомилиардна част да е истина баснята която ни разказва ЦЕРНгенева, знаейки изключително ниското ниво на западноевропейската индустрия качествен контрол, и електроника в сравнение с американската.

11.04 2015 в 22:03

... ей на, казвам ви за шпеоните, ма не прифатяте... анихилирване му е майката... а рускините също ускоряват "на троих"... ;)

( па некои ускоряват движеньето на борсовите индекси... особено на руските... особено изнанадолечка)

хахахахахахахаха

11.04 2015 в 18:07

Живея в Ferney-Voltaire на два три колометра от ЦЕРН.Огромния близо тридесет км. в диаметър тороид минава под градчето.Това уникално съоражение хардроновия колайдер трябва поне да се види преди да се пише каквото и да е.На не запознатаи мога да кажа че и Русия участва с един от уловителите.Има много българи работещи и специализиращи в ЦЕРН.Старта на ЦЕРН беше неуспешен поради една глупава грешка на неизвестен техник.На тороида съставен от модули в които става ускорението се захранва с правотоково напрежение техника беше объркал плюсите.Това предизвика грандиозна авария от десетки милиони загуба.

11.04 2015 в 17:42

... "злаеме" бе бате, че си по-неграмотен и от №1 и особено от №2!!!!

хахахахахахахахаха

... колайдерО е създаден за борба с кремълската шпеонска мрежЪ и олгинскатЪ пропЪгандъ... (щото, видите ли, са мноо бързи и даже мълниеносни, та е нюжно да се анихилирват де ги срещнеш! особено па на марс и в Юинския тунел... айде, наздраве!)

хахахахахахахаха

11.04 2015 в 17:17

Тошко, момко, ти май си нямаш ни най-малка представа както е тера-електронволт. Ама няма значение, не всички разбират физика. Поне глупости не говори, дано не си вярваш.

11.04 2015 в 16:14

До №1 и №2:
И двамата сте малоумни. Ако не разбирате съвременната физика, поне не говорете глупости. Изобщо някой от вас злае ли за какво е създаден колайдера а?