Корабът на НАСА "Орион" завърши първото си пътуване

ОFFNews 05 декември 2014 в 23:53 7240 5

Снимка NASA

След успешния си старт и повече от четири часа полет в орбита около Земята космическият кораб на НАСА "Орион" се приводни в Тихи океан.

"Америка има своя нов космически кораб", каза коментаторът на мисията Роб Навиаз, когато капсулата наближи водата.

Корабът бе изведен на орбита от ракетата-носител "Делта-4Н" в 14:05ч. българско време. "Орион" извърши една обиколка около Земята в ниска околоземна орбита, а след това продължи по висока елиптична орбита на разстояние 5 800 км от Земята. Капсулата на космическия кораб падна в Тихия океан около хиляда километра югозападно от пристанището на Сан Диего. Тя бе очаквана от специалисти на НАСА и моряци от многоцелевия кораб USS Anchorage. От въздуха операцията се следеше от безпилотния апарат на НАСА Ikhana.

Тестовият полет завърши в 18:29 ч. българско време и бе предназначен за проверка на авиониката, топлинния щит, парашутите и др. Предполага се, че работата по доставката на кораба до пристанището на Сан Диего ще отнеме около 6 часа.

"Днешният тестов полет на Орион е огромна стъпка за НАСА и наистина важна част от нашата работа за проникване в дълбокия Космос, за пътуването ни до Марс", заяви ръководителят на НАСА Чарлз Болдън.

Агенцията планира да изпрати космически кораб през 2030 - 2035 г до Марс, като първият пилотиран полет на Орион ще бъде през 2021г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови