Ексклузивно Коалиция ще има

Инициативен комитет готви влизането ни в Европейската космическа агенция

Вероника Шербанова Последна промяна на 25 септември 2013 в 18:51 1840 4

Европейска космическа агенция
Европейска космическа агенция

Инициативен комитет ще работи за присъединяването на България към Европейската космическа агенция (ЕКА). Това съобщи пред OFFNews студентът Борис Рангелов, член на комитета.

България е държава със съществен принос към развитието на световната космонавтика. Въпреки това обаче страната не е член на Европейската космическа агенция. Доскоро дори не бяхме подписали съгласие за сътрудничество с ЕКА, което осигурява асоциирано членство, обясни Рангелов.

От Агенцията дори са изпратили вече договор. Това, което се налага да се направи, е Министерският съвет да приеме постановление, което ще позволи на премиера да подпише договора за членство, посочи той.

Членството на България в ЕКА ще ни струва около 1,5 млн. евро на година. В същото време обаче ще спечелим изключително много от това, категоричен е Рангелов.

Членството ни в Агенцията ще донесе инвестиции в научна инфраструктура, ще позволи обмен на информация, като България ще има достъп и до секретни снимки, с които например може да се следи развитието на пожари например. Освен това благодарение на членството ни в ЕКА бихме могли да изпратим и трети български космонавт и да родните ни изобретения да намерят реално предложение, вместо да седят в складове, допълни Борис Рангелов.

По думите му обещания за включването на България в Европейската космическа агенция има от не едно и две правителства, но и до момента то не е факт.

В инициативата, имаща за цел присъединяването на страната ни към ЕКА, до момента са се включили директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ доц. Таню Бонев, бившият министър на външните работи Соломон Паси, директорът на Института за космически изследвания към БАН проф. Петър Гецов и други.

Инициативният комитет подготвя и законопроект за космонавтиката в България. Участие в подготовката му взеха много български и чуждестранни учени. Надяваме се той скоро да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, посочи Рангелов.

Участниците в инициативата са започнали и подписка, която в рамките на един ден са подкрепили 101 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2013 в 15:27

"Инициативен комитет готви влизането ни в Европейската космическа агенция"

В ЕКА скоро няма да влезем по разбираеми причини, но със сигурност парите за тази инициатива ще бъдат усвоени, както стана и с БАЛКАНСАТ и с високотехнологичните им центрове. Продукти няма, но усвояването на средства няма спиране. Да не говорим, че някак си добрите учени пострадаха от скандала с фонда, а посредствените усвояват ли, усвояват, без резултат- както са свикнали и на тъмно.

25.09 2013 в 20:46

Няма създадена национална космическа агенция, която да отговоря за национална космическа програма, не е подписано споразумение за сътрудничество с ЕКА. Уж имало преговори, а от две години няма никакъв напредък - кога ще бъде подписано такова споразумение, какво ще включва участието, освен мъглявото обещание за участие чрез ИКИ, каква вноска ще има страната при членство, и как ще се набира тя, а пък подписката нищо не решава - дори да се подпишат 10 000. Това се решава от правителствата, затова някои политици вместо да участват в комитети, да дадат обяснение какво са свършили докато са били на власт.
Малта е постигнала вече по-голям напредък от България, Румъния пък е пълноправна членка, а у нас още се "мисли" за подписване на първоначално споразумение за сътрудничество, пък присъединяването ще почака, не става само с декларации.
Сигурно ще стане в някоя година след присъединяването на Казахстан и Украйна, като се отчита голямата любов на българските правителства към науката и особено към харченето на пари за научни изследвания.

25.09 2013 в 20:03

Браво!

25.09 2013 в 19:39

Страхотно е, че създадоха такъв комитет!