Инициативен комитет готви влизането ни в Европейската космическа агенция

Вероника Шербанова 25 септември 2013 в 18:51 2359 4

Европейска космическа агенция
Европейска космическа агенция

Инициативен комитет ще работи за присъединяването на България към Европейската космическа агенция (ЕКА). Това съобщи пред OFFNews студентът Борис Рангелов, член на комитета.

България е държава със съществен принос към развитието на световната космонавтика. Въпреки това обаче страната не е член на Европейската космическа агенция. Доскоро дори не бяхме подписали съгласие за сътрудничество с ЕКА, което осигурява асоциирано членство, обясни Рангелов.

От Агенцията дори са изпратили вече договор. Това, което се налага да се направи, е Министерският съвет да приеме постановление, което ще позволи на премиера да подпише договора за членство, посочи той.

Членството на България в ЕКА ще ни струва около 1,5 млн. евро на година. В същото време обаче ще спечелим изключително много от това, категоричен е Рангелов.

Членството ни в Агенцията ще донесе инвестиции в научна инфраструктура, ще позволи обмен на информация, като България ще има достъп и до секретни снимки, с които например може да се следи развитието на пожари например. Освен това благодарение на членството ни в ЕКА бихме могли да изпратим и трети български космонавт и да родните ни изобретения да намерят реално предложение, вместо да седят в складове, допълни Борис Рангелов.

По думите му обещания за включването на България в Европейската космическа агенция има от не едно и две правителства, но и до момента то не е факт.

В инициативата, имаща за цел присъединяването на страната ни към ЕКА, до момента са се включили директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ доц. Таню Бонев, бившият министър на външните работи Соломон Паси, директорът на Института за космически изследвания към БАН проф. Петър Гецов и други.

Инициативният комитет подготвя и законопроект за космонавтиката в България. Участие в подготовката му взеха много български и чуждестранни учени. Надяваме се той скоро да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, посочи Рангелов.

Участниците в инициативата са започнали и подписка, която в рамките на един ден са подкрепили 101 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!