Аспартамът е безопасен, обяви европейската агенция по храните

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2013 в 18:02 9933 12

Формулата на аспартама
Формулата на аспартама

Изкуственият подсладител аспартам (навремето познат като "нутрасуит") е безопасен и не е заплаха за здравето, обяви вчера Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).

По молба на Европейската комисия агенцията е ускорила приключването на доклада си за въздействието на използвания от близо 30 години продукт. Проучването трябваше да трае до 2020 г., но от EFSA обявиха, че са направили абсолютно пълно проучване на риска.

Аспартамът е обект на всевъзможни слухове и дори конспиративни теории - от твърдения, че влияе на поведението на децата, до това, че предизвиква рак на черния дроб. Нито едно от тези опасения обаче не е потвърдено от проучването.

Освен, че са събрали огромен масив клинични данни за синтетичния подсладител EFSA са проверили и твърденията в над 200 коментара, публикувани в онлайн дебат на сайта си.

Заключението е, че аспартамът, отбелязван в етикетите на храни и напитки като E951 (той се съдържа в повечето безалкохолни напитки на българския пазар), както и производните му продукти, са безопасни за повечето хора при определени нива на използване. Приемливата дневна доза е определена на 40 милиграма на килограм телесно тегло. Това прави средно по около 2800 мг за възрастен и 600 мг за 3-годишно дете.

Единственото изключение засяга хората, страдащи от фенилкетонурия - рядко срещано генетично заболяване, пречещо на безопасната консумация на аспартам.

Аспартамът - продукт на американската химична индустрия, е около 200 пъти по-сладък от захарта и тъй като е ниско калоричен, се използва масово. За да се надхвърли приемливата дневна доза, са нужни изключително големи количества съдържащи го храни и напитки, и то през целия живот, твърдят от европейската агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2013 в 13:08

тва е като "щом го съобщават официално по новините в 8:00 значи трябва да е вярно", хаха! мамицата ви манипулаторска!

12.12 2013 в 18:05

MONSANTO

12.12 2013 в 18:01

Аспартама и мравките не го ядат. Това е едно биологично оръжие, което никой не признава. Мрете млади, бъдете красиви трупове, света е достатъчно преселен.

12.12 2013 в 11:38

Европейската Агенция по Храните, обяви, бензолните ядра за безвредни. Майко мила!

12.12 2013 в 08:53

Някой е платил доста пари за резултатите от това изследване.

12.12 2013 в 01:25

Тази статия е гадост. Възлагах на студентите си проучвания за подсладителите преди година, и забележете, АСПАРТАМЪТ се оказа НАЙ-ВРЕДНАТА отрова от всички подсладители. Ксилитолът, ацесулфамът и други са по-малко вредни, но пак - химикали. А този тук има и едно особено свойство - освен че е много е концентриран (правилно са отбелязали - 200 пъти над захарта,.и... е ЕВТИН) сега вие си отговорете кой и за какво го прави. Това е просто една манипулация. Не вярвайте на тази глупост, и дано някой има съвест да разобличи и да се извини на хората преди да е станало късно.

11.12 2013 в 21:30

Както и нитратите в зеленчуците - преди бяха вредни, а след това ги обявиха едва ли не за полезни!?!

11.12 2013 в 21:14

http://otrova.org/%D0%B5951-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC/

11.12 2013 в 20:57

Нещо което се разлага до феноли, метанол, формалин - само като му видиш формулата ти настръхва косата... Малко химия сме учили все пак в училище - хептен за балами ни взеха.

11.12 2013 в 19:05

И тоя метанол в молекулата го не броят за нищо, той безвреден... И аз не купувам такива отрови.