Пазарът на любовта

Диляна Велева 21 август 2018 в 19:30 9051 3

Кървав залез над пазара в Тунис. За първи път през деня може да се диша. Жегата сякаш се вдига нависоко. Толкова много цветове има по сергиите, че ти се завива свят.

Везните все още тракат ритмично, макар и по-рядко. Мързеливи котки се мотаят в краката на продавачите и сякаш се чудят дали имат сила да си изпросят нещо. Цената на повечето стоки пада.

Чуват се ритмичните напеви от близката джамия.

Всичко плува в червеното петно на залязващото слънце. Небето изглежда сега толкова близо.

Колко точно даваме и колко получаваме на пазара на любовта? Получаваме стока, плащаме с пари. Дали правилно ни е измерено даването? А дали не се опитват точно сега да ни метнат с грамажа?

Ще бъдем красиви или може би успешни, за да се продаде по-добре. Ще гладуване за тънка талия. Ще работим, за да печелим много пари. Или просто ще пласираме младостта си.

На пазарът е важно да има сделки. Неизменна логика. Може и отстъпки да има, зависи как се пазариш.

Все по-рядко се чува тракането на везните. Сега са симетрични и застинали. Това май е отговорът.

Колкото - толкова. Без пазарене. Без сделки. Без стока.

Луната се очертава все по-ясно. Добива жълта плътност. Вече почти цялата стока е прибрана. Изглежда толкова по-широко точно в този миг пространството на пазара. Какво се случва? 

Широко е, когато няма сделки. Когато стоката е прибрана.

В тази празнина от очаквания, от пазарене, от натрупани стоки се ражда нещо различно.

Мога да се свържа с небето. Със себе си. С другите в мен. Искам да крещя от радост. Искам да си изплета огърлица от звезди и знам, че ако поискам мога да полетя.

Искам да си взема това усещане със мен. Червеното небе, което прави път на луната. Празните сергии. Пътуващата към високото жега. Широтата. Прибирам безкрая в шепите си и се размечтавам.

--------------------

Диляна Велева е завършила магистърска степен по специалност “Журналистика” и магистърска степен по специалност “Психология” на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. От 2005 година е асистент-психолог в Института по психология на БАН и в последствие в Института за изследване на населението и човека, Департамент "Психология".


Специалист е в сферата на социалната и консултативната психология. Била е водеща на специализирани психологически тренинги на водещи фирми в сферата на информационите технологии и е водила специализирани рубрики редица български медии.

Работи в Център за психология и психотерапия - София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

MikeTravis

27.12 2020 в 08:55

Аз съм Майк Травис, искам да споделя новината за това как бракът ми беше възстановен от великия заклинател на име Д-р Огунделе, след неговото заклинание, направено 24 часа по-късно, жена ми ме извика по телефона с молба за прошка и това чудо се случи точно след 24 часа след работата на д-р Огунделе. Съпругата ми се прибра у дома благодарение на д-р Ogundele за добрата му работа, ето съвет към всеки, който чете това сега, ако имате някакъв проблем, съветвам ви да се свържете с д-р Ogundele на неговия WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. имейл: ogundeletempleofsolution(at)gmail.com. Той има всички решения на всеки проблем.

10935

2

borisboris

23.08 2018 в 21:26

WTF

12319

1

Чичо ви

23.08 2018 в 17:54

Е тая безмислица сега защо!? Едни 3 минути, които са загубени безвъзвратно и никога няма да мога да си върна... за правописните грешки да не говорим.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков