Събития и случки на 7 януари

OFFNews 07 януари 2016 в 05:15 2150 0

Кула

Снимка Архив

Кулата в Пиза е строена около два века и е завършена през 1350 г. Много скоро след това тя започва да се накланя.

В България

1878 В Руско-турската война части на Западния отряд на ген. Гурко освобождават Ихтиман и водят боеве при прохода Траянови врата.

1879 Открита е Първа мъжка гимназия в София.

1918 В столицата е основана Великата символна ложа на масоните в България.

1945 „Кървава Коледа“ във Вардарска Македония. Избити са над 1200 граждани с българско самосъзнание. В следващите седмици масовите убийства на българи, включително на цели семейства, продължават.

1976 В Британския музей в Лондон се открива изложбата "Тракийските съкровища от България".

1979 По Българската телевизия за първи път е излъчено магазинното предаване „Всяка неделя“, което бързо печели широка популярност.

1981 Издадено е Постановление на Министерския съвет за подобряване на системата за "самозадоволяване" на населението с месо, мляко, яйца, зеленчуци и други продукти.


По света

1610 Италианският учен Галилео Галилей (1564 - 1642) наблюдава с изработен от самия него телескоп 4 от спътниците на Юпитер. Той им дава имената Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

1914 През Панамския канал, свързал Тихия с Атлантическия океан, преминава първият кораб.

1953 В обръщение пред Конгреса президентът Хари Труман заявява, че САЩ са разработили водородна бомба.

1959 САЩ признават новото правителство на Куба, оглавено от Фидел Кастро.

1979 Виетнамски войски завземат столицата на Камбоджа Пномпен и свалят кървавия режим на червените кхмери.

1990 Знаменитата наклонена кула в италианския град Пиза за първи път е затворена за посетители, тай като наклонът й опасно се е увеличил. Сложните работи за реставрация и укрепване продължават чак до 2001 г., когато паметникът от XIII – XIV век, отново е открита за туристи.

2009 Поради двустранен спор с Украйна Русия спира газовите си доставки през нея и създава така съществени затруднения за европейските страни, включително България.

2015 Извършено е ислямистко нападение в Париж, в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо”. Около 11.30 ч братята Шериф и Саид Куаши нахлуват в сградата с автомати „Калашников” и избиват 11 души, от които осем работещи във вестника. В бягството си терористите убиват и един полицай на улицата. Освен това 11 души са ранени.
Престъплението, потресло света, е организирано от групировката „Ал Кайда на Арабския полуостров”.
Два дни по-късно терористите са убити в престрелка с екип на жандармерията. Междувременно техен съучастник убива пет души в две нападения на 8 и 9 януари; той също е застрелян от полицията.

Париж, 7 януари 2015 г. Районът около редакцията на „Шарли Ебдо” непосредствено след  нападението на терористи. Снимка АФП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!