Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Събития и случки на 21 януари

OFFNews 21 януари 2016 в 05:03 2527 0

Паница

Снимка Архив

Българският патриот с трагична съдба Коста Паница (с униформа, вляво), Захарий Стоянов и Димитър Ризов преди Съединението.

В България

1890 В столичния гарнизон е разкрит е заговор на майор Коста Паница, герой от Съединението и от Сръбско-българската война. Обвиняват го, че е замислял убийство на княз Фердинанд и премиера Стамболов. Майорът е осъден на смърт и на 16 юни с. г. екзекутиран.

1907 Влиза в сила Закон за закриване на Софийския университет. Основание за него е освиркването на княз Фердинанд от студентите на 3 януари с. г., при откриване на новата сграда на Народния театър.

1923 Организирано е в София първото в България състезание по хокей на лед.

1928 Влиза в сила закон за образуване на Българска ипотекарна банка; нейният капитал е преобладаващо чуждестранен (британски и американски).

1935 Публикувана е Наредба-закон, с която се създава Статистически институт за стопански проучвания при Софийския университет.

1938 В София започва да излиза сп. „Пощенска марка“ - орган на Българското филателно дружество.

1941 Цар Борис ІІІ одобрява новоприетия Закон за защита на нацията, който копира антиеврейските закони на хитлеристка Германия.

1945 В храма "Св. София" в столицата Софийският митрополит Стефан е ръкоположен за Български екзарх.

1998 БНБ предава на председателя на Народното събрание списък на кредитните милионери в България.

1999 В Пловдив започва 32-ри национален лекарски събор (до 24 с. м.). Учреден е Българският лекарски съюз – съсловна организация, приемник на БЛС, създаден през 1901 г.

По света

1506 По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия, която е наброявала 80-90 души.

1793 Във Френската революция е екзекутиран на гилотината крал Луи (или Людовик) ХVІ, 38-годишен. Той и жена му Мария-Антоанета са арестувани през август 1792 г., а през септември монархията е премахната. Но малко по-късно е разкрито, че те заговорничат с Австрия и с други чужди сили, и един след друг са осъдени за държавна измяна. Бившата кралица също е екзекутирана, през октомври 1793 г.

1908 Забрана жени да пушат на обществени места е гласувана от Градския съвет в Ню Йорк. Още на следващия ден е глобена и арестувана първата дама, демонстративно нарушила „разпоредбата Съливан”. След половин месец забраната е отменена от кмета на Ню Йорк, образованият историк и преподавател Джордж МакЛелън-младши.

1954 С церемония в САЩ е пусната първата атомна подводница “Наутилус”.

1976 Първи полети с пътници на два свръхзвукови лайнера „Конкорд” (френско-английски проект и производство). Те излитат едновременно от летище Орли край Париж (за Рио де Жанейро през Сенегал) и от лондонското Хийтроу (за Бахрейн, Персийския залив). Икономически и екологически съображения пресичат четвъртвековната кариера на първия успял свръхзвуков пътнически самолет. Последният редовен полет на „Конкорд” е на 24 октомври 2003 г.

Преди точно 40 г. е „двойната премиера” с пътници на френско-английския свръхзвуков лайнер „Конкорд”. Но преди търговския старт има близо 7 години пробни и демонстрационни полети.

1977 Бързайки да изпълни предизборно обещание, президентът на САЩ Джими Картър опрощава всички, които са се отклонили от призоваване в армията по време на войната във Виетнам. Жестът засяга не по-малко от 100 хиляди души, само че огромната част от тях са избягали в Канада. Там – с прошка или без – вече са си уредили живота.
В САЩ президентското решение разпалва бурни спорове. Разбираемо гневни са ветераните от Виетнам и други свръхпатриотични организации. А от другия „полюс” не разбират защо президентската прошка не обхваща нито хората, осъдени за активната си съпротива против войната, нито дезертьорите и претърпелите унизителни наказания в армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews