147 години от Априлското въстание

OFFNews 01 май 2023 в 08:11 1142 1

Експонат в музея в Перущица.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Експонат в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Перущица - единственият оцелял обект от април 1876 г.

Панагюрище днес е център на тържествата посветени на 147-ата годишнина от Априлското въстание.

Те ще започнат с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876 г. от историческия музей в града и ще бъде водено от свещеници, начело с Поибренския сребърен кръст, с който е благословена Хвърковата чета на Бенковски. На площад "20-ти април" ще бъде извършен ритуал по издигането на националното знаме. В 11 часа в църквата "Свето Въведение Богородично", откъдето преди 147 години с камбанен звън е даден стартът на въстанието, ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлската епопея.

В 11:30 ч историческа възстановка ще пресъздаде събитията от избухването на въстанието до отбраната на Панагюрище.

Кулминацията на тържествата днес е националният митинг-заря от в 20:30 часа.

Слово ще произнесе председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Годишнината ще бъде отбелязана в Клисура. С участието на самодейци и членове на дружество "Традиция" ще бъдат пресъздадени моменти от подготовката, началото и потушаването на Априлското въстание. Снощи се състоя тържествена заря-проверка, а преди това беше отслужена панихида в параклиса до църквата "Св. Никола", където са избити стотици клисурци.

Въстанието в Клисура е потушено 6 дни след обявяването му. Градът е опожарен, а оцелелите се изтеглят в Копривщица. Днес отворен за посетители ще бъде историческият музей, в който се съхранява камбаната, известила началото на въстанието.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

01.05 2023 в 10:28

Добре, че тия хора не са били като днешните мишоци дето не искат да се "въвличат във войната", че Рашка да не ги бомби. Ако бяха, нямаше да имаме дори и това въстание в историята си. То поне ни е умило лицето пред историята. Слава на тия храбри българи!