Загиват Гунди и Котков

ОFFNews 30 юни 2017 в 00:06 22069 2

30 юни 1971 г. ще остане в историята като най-черната дата за българския футбол. При автомобилна катастрофа загиват легендите Георги Аспарухов и Никола Котков.

Гунди управлява своя автомобил “Алфа Ромео” с регистрационен номер СА9999. Той се блъска на завой в прохода Витиня.

Остреща е товарен камион ЗИЛ,  който е натоварил павета за Арабаконак. След свирепия удар “Алфа Ромео”-то с двамата футболисти се запалва и те изгарят.

Шофьорът Илия Цветков е запален левскар, кабината му е в плакати на Гунди и Котков. Скача веднага с пожарогасителя, но уви, няма как да спаси идолите си. После го хвърлят в затвора при смъртниците и е разпитван дали нарочно не е препречил камиона. Освободен е след няколко дни.

Катастрофата е низ от нещастни обстоятелства. Гунди е наказан за ритник срещу съперник на дербито с ЦСКА няколко дни по-рано. Така е свободен да играе в приятелски мач във Враца, за където пътуват с Котака.

На погребението на всенародните любимци се изсипват десетки, може би стотици хиляди. Когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища, последните участници в него са на Герена, където се състои поклонението.

Комунистическите власти гледат максимално да не вдигат шум по няколко причини. Първо, вероятно се страхуват от масово струпване на хора на погребението на двамата футболисти.

Второ, тогава става и една от най-големите катастрофи в историята на космонавтиката, в която загиват членовете на съветския „Съюз 11“. Челните страници на партийните органи са посветени на трагедията в Космоса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

2

Божо

30.06 2017 в 12:09

@Denis Rizanov - "милиционери" бяха, защото партията искуствено ги назначаваше в милицията и им даваше чинове.
Тогава спортът се водеше "аматьорски" и трябваше спортистите да имат и друга професия, за да не се признава пред света, че в соц. страните има професионален спорт.
Та откакто сляха Левски със Спартак левскарите ги направиха милиционери. Преди това бяха пощаджии.

42249

1

Denis Rizanov

30.06 2017 в 11:40

Истински сърцати футбалери!
Може и да са биле милиционери, но това не подменя по никакъв начин таланта им!