Битката при Лепанто - триумфът на християнска Европа

Българска история 07 октомври 2013 в 01:41 12766 2

Битката при Лепанто
Битката при Лепанто

На този ден  през 1571 година се състои битката при Лепанто, която остава в историята като едно от най-големите морски сражения. В него флота на Свещената лига (коалиция от европейски католически държави) постига решителна победа над Османския флот, с което слага край на доминацията на мюсюлманите в Средиземно море. Това се оказва и първото сериозно поражение на османците, след началото на експанзията им в Европа през XIII век. 

Предпоставки за битката има още от 1570 година, когато османците превземат важни венециански владения на остров Кипър. През следващата година това продължава и папа Пий V решава да предприеме решителни действия, за да спре експанзията и да запази владенията на Венеция. Създава се т.нар. "Свещена лига", в която участват Венецианската и Генуезка републики, Испания, Савоя и др. Обединявайки силите си те успяват да мобилизират най-силния и многочислен флот, който някога е виждала Европа. Той наброява повече от 300 съда, а общата численост на екипажа е 84 000 души, от които 28 000 бойци, сред които и Мигел де Сервантес (именно в тази битка той губи ръката си.)

Срещу тях Османската империя изправя също един много добре подготвен флот с екипаж от 88 000 души. Сражението започва на 7 октомври 1571 година в Йонийско море и само за пет часа съюзените сили на християните постигат тази така важна победа. Пораженията на османския флот са огромни - над 50 потопени кораба, 140 превзети и близо 20 000 жертви. По-късно учените отдават голяма роля на технологическия напредък за победата на християните.

Освен всички други позитиви, победата при Лепанто има и силно психологическо влияние върху европейското общество, което за първи път вижда, че Османската империя може да бъде спряна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!