208 години от битката при Аустерлиц

Българска история 02 декември 2013 в 02:55 9543 1

800px-Austerlitz-baron-Pascal
800px-Austerlitz-baron-Pascal

На този ден през 1805 година се състои една от най-големите битки на XIX век - тази при Аустерлиц. Тя остава в историята като "битката на тримата императори", тъй като един срещу друг се изправят императора на Франция Наполеон Бонапарт срещу императорите на Австро-Унгария и Русия - съответно Франц II и Александър I. Категоричната победа на водените от Наполеон войски затвърждава господството на Франция на континента.

Битката при Аустерлиц е логично следствие на случващото се на континента през този период. Заплашени от общия враг в лицето на Наполеонова Франция, Австро-Унгария и Русия се обединяват, опитвайки се да спрат инвазията на французите на изток. Наполеон от своя страна се нуждаел от категорична победа, за да разбие напълно Третата коалиция, която била създадена срещу него от европейските владетели.

В решителното сражение участвали общо над 130 000 войници. Главнокомандващ на френските части бил лично Наполеон Бонапарт, а срещу него се изправил Михаил Кутузов, който предвождал 73 000 армия на австрийци и руснаци. Решителните боеве започнали на 2-ри декември, когато австрийско-руската армия се насочила към врага. Наполеон се надявал точно на това и веднага преминал към изпълнение на плана си. Десният фланг на френската армия, срещу който бил насочен ударът на врага отстъпил и увлякъл след себе си неприятеля. Това позволило на Наполеон да насочи главните си сили във вече отслабения център на австро-руската армия. Това дало своя резултат и водените от маршал Султ част пробили отбранителната линия у разсекли съюзническата армия на две. Последвал нов удар в левия фланг, а, изненадващо, отстъпващите сили на френския десен фланг преминали в контраатака, което напълно дезорганизирало австрийците и руснаците. Резултатът бил категорична победа за водените от Наполеон войски.

Общо съюзниците изгубили 27 000 войници, по-голяма част от които руси. От френска страна загубили възлизали на 12 000. Непосредствено след победата в замъка в едноименния град било подписани примирие между императорите на Франция и Австрия. Като следствие от битката може да се приеме абдикацията на руския император Александър I и разбиването на Третата коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!