Днес е Малка Богородица, Мария празнува имен ден

Антония Мечкова 08 септември 2017 в 07:30 20385 0

На 8 септември православните отбелязват Рождение на Пресвета Богородица и наричат празника обично – Малка Богородица.

Както и другите дни, свързани с Божията майка, и този е на изключителна почит сред жените, нали тя закриля домашното огнище, родилките, помага за изцеление и в драматични житейски изпитания. Който пък е минал през тежка болест или друга трудност, на този ден правел курбан или давал обет за отказ от някаква храна, за да го пази Божията майка. За празника ѝ месели и раздавали богородична пита – по парче за всеки в семейството, за къщата, за домашния добитък. Смятат Богородица за най-грижовна застъпница за сираци и на 8 септември раздават хляб, сладки, плодове.

Много поверия учат как невести да си „поръчат” рожба от определен пол – като дарят дрешки на бедно момче или момиче. На този ден бездетните пък могат да осиновят сираче и така да заслужат благодатта да си родят и свое дете.

Запалена в храма свещ, която гори със силен и ярък пламък, също показвала, че молбата на жената е чута и тя ще зачене. За Рождество Богородично жените не работят домашна работа, изключение са грижа за цветя и събиране на лековити треви.

Празник имат Мариите, които са още деца или не са минали под венчило – смята се, че е под влияние на гръцката традиция.

* На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови