Копривщица отбелязва 147 г. от избухването на Априлското въстание

OFFNews 30 април 2023 в 08:08 1086 0

Копривщица отбелязва 147 години от избухването на Априлското въстание.

Снимка БГНЕС, архив

Копривщица отбелязва 147 години от избухването на Априлското въстание.

Копривщица отбелязва днес и утре 147-ата година от избухването на Априлското въстание. Утре, 1 май, ще има възстановка на събитията от 20 април 1876 г., съобщава БНР.

В 18 ч. днес се открива изложбата "Копривщица - близка и достъпна" в къщата музей "Тодор Каблешков" по проект на Национален фонд "Култура". Вечерта на площад "20 април" ще се проведе възпоменателна вечер заря.

На 1 май ще бъдат положени цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков.

"В 11,30 часа ще бъде откриването на тържествата и така дългоочаквания за хиляди българи – посетители на Копривщица, театрализиран спектакъл "Първата пушка" с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание", каза за "Хоризонт" Кунка Неделева, директор на Дирекция на музеите.

Възстановката се осъществява с над 200 местни самодейци от Копривщица. От 4 години ключовата роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов.

"От дете исках да играя Каблешков и за мен е голяма чест и дълг. Още от дете човек трябва да знае българската история, да знае всичко какво са преживели нашите деди, какво са дали, за да стигнем днес до тук, да правим тази възстановка, дали са живота си, учили са, работили са, борили са се за всичко, което имат да го поддържат и да предават на своите деца и внуци", каза той пред националното радио.

Военноисторическа възстановка по повод годишнината от Априлското въстание ще има утре и в Панагюрище. Тя ще се състои от пет сцени, като се очаква на честванията да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови