Навършват се 37 г. от покушението срещу папа Йоан Павел II

OFFNews 13 май 2018 в 05:36 8803 1

Днес се навършват 37 години от покушението срещу папа Йоан Павел II.

На 13 май 1981 г., сряда, Мехмет Али Агджа прострелва и ранява тежко папата, докато той излиза на площад "Свети Петър" във Ватикана. Турчинът, член на организацията "Сивите вълци", улучва четири пъти Йоан Павел II. Въпреки тежката загуба на кръв, папата оцелява.

23-годишният тогава Агджа е задържан незабавно и осъден на доживотен затвор от италиански съд. По молба на папата, който посещава затворника през 1983 г., той е помилван от президента на Италия Карло Чампи през юни 2000 г. След 19-те години в италиански затвор Агджа лежи и в турски за убийството на журналист, извършено през 1979 г. Освободен е предсрочно на 12 януари 2006 г. Министерството на правосъдието обжалва освобождаването и Касационният съд го отменя. Агджа отново е задържан. Освободен е окончателно на 18 януари 2010 г.

През 2016 г. той изразява желанието си да стане католически свещеник, след като две години по-рано посещава гробницата на починалия през 2005 г. Карол Войтила - Йоан Павел II.

"Българска" следа

По време на "процеса на века" Агджа набеждава български и турски граждани за съучастие в подготовката за атентата.

Българите са Сергей Антонов - ръководител на бюрото на Българската гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим, подп. Желю Василев и Тодор Айвазов - служители на посолството на България в Италия. Двамата служители на посолството успяват да се върнат в София преди издирването им за арестуването им.

Антонов обаче няма дипломатически имунитет. Той е набеден за координатор на покушението. Задържан е от 25 ноември 1982 г. до март 1986 г. Освободен е поради липса на доказателства за вина. Връща се в България на 1 април 1986 г.

Здравето му обаче вече е непоправимо увредено, в резултат на психическия тормоз при разпитите и даваните психотропни вещества. У нас е пенсиониран по болест.

На 27 март 2002 г. 39 Народно събрание отпуска на Сергей Антонов допълнителна пенсия в размер на 160 лева месечно.

Умира на 57 години, тялото му е намерено на 1 август 2007 г. от дъщеря му Ани в дома му на ул. "Сердика" в София.

Защитникът

Историята на атентата срещу папата разказва адвокатът на Сергей Антонов - Джузепе Консоло, в книгата си "Атентатът срещу папата", която излезе на български език и бе представена на 11 май в Софийския университет. Консоло пише и за атентата, и за Агджа, и за "българската следа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови