Вегетарианци се обидиха на сериала "Откраднат живот"

OFFNews 10 април 2017 в 10:08 10311 6

Снимка Pixabay

Българското вегетарианско общество изпрати протесно писмо до Нова телевизия заради начина, по който сериалът "Откраднат живот" третира темата за вегетарианството.

Според авторите на писмото продукцията злоупотребява с темата за ползите и вредите от вегетарианския и веганския режим на хранене и прави подвеждащи внушения.

Повод за възражението е 26-ият епизод от третия сезон на "Откраднат живот", в която според вегетарианското общество има анти-веге пропаганда, накърняваща обществения имидж на голяма група хора. Авторите цитират като пример внушението, че анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета, което - по думите им - няма нищо общо с реалността.

Второто крайно неосведомено внушение е, че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове – тоест хранят се непълноценно и съответно нездравословно.

Следващото, вече патологично внушение е, че стремежът за уж здравословен и природосъобразен живот при вегетарианци и вегани води до маниакално отхвърляне на традиционната медицина и избягване на лекарските услуги, когато здравето им или това на децата им е в опасно за животa състояние, добавят те.

Обобщено, зрителят остава с впечатлението, че хората, ориентирани към вегетариански и вегански начин на живот, не се хранят пълноценно, което води до анемия и сърдечни заболявания, а не на последно място и до някои по-сериозни личностни и социални "отклонения".

От вегетарианското общество предлагат сценаристите "преди да включват подобни "случаи" в епизодите си, да се информират за действителните медицински факти, защото много зрители биха останали вероятно учудени, че те са точно противоположни на поднесените в сериала". Те посочват, че най-добрите световни практики лекуват изключително много заболявания, включително сърдечни, с редуциране или пълно изключване от хранителното меню на млечни и месни продукти. И цитират още, че най-грандиозните по мащаб проучвания по темата са правени в Китай и не е случайно, че именно Китайското здравно министерство стартира през 2016 г. кампания за намаляване консумацията на месо и млечни продукти като здравна превенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

8

SC

10.04 2017 в 13:12

Сигурно за втори или трети път пускам този линк:
https://www.youtube.com/watch?v=pEguuASirDg

Макар да става въпрос за комедиен скеч, изводът от него си е съвсем на място. За кресльовци като тези в статията, вегетарианството не е въпрос на хранене, а на егоцентризъм и самоизтъкване.

63994

5

Red or Dead

10.04 2017 в 11:07

Его СТАРХИДИЯ му, важното е , че е парцаливата боксова круша на ПРОГРЕСИВНАТА част от Форума е.....все още тук, е то не е нужно да си Айнщайн за вденеш, че иде реч за 'педер@еЛенко/кухоЛейко'..
Кретените от козяка подмениха онази дъртата реститука с логореята с......педер@еЛенко.....хихихихихииии.....

10571

4

Hissarion

10.04 2017 в 10:43

Вероятно на сериала "Окраден живот" са му спонсор някоя марка кренвирши.

15256

2

mendi

10.04 2017 в 10:25

направо се чудя с коя ръка да прекрЪста!
Каква е позицията на вегетарианците относно сериала The walking dead" където зомбита ядат хора което е в пряко противоречие с веганството...
И по интересния въпрос - какво мислят за това че за велик ден ще бъдат пожертвани стотици хиляди аганца и някоко стотин кучета за празничните трапези...

15256

1

mendi

10.04 2017 в 10:19

Направо се