Родители вегетарианци недоволни от храната в детските градини

OFFNews 28 февруари 2014 в 11:04 5890 24

Родители вегетарианци са се оплакали в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), че в детските градини на техните деца не се предлага вегетарианска храна.

Недоволните родители искат малчуганите им да получават храна без месо в детските заведения. До момента са получени няколко подобни сигнала, като един от тях е разгледан от петчленен състав на комисията, съобщи "Дарик".

Сигнал е бил подаден от майка на момче от пазарджишкото село Црънча, която се оплаква от режима на хранене на детето й в градината, в която е настанено. Според нея синът й, който е във възраст за задължително предучилищно обучение, е дискриминиран от здравословно, морално-философско и религиозно естество, тъй като в градината го хранят с месо и местни продукти, а той е вегетарианец. Майката е поискала от директора на детското заведение да бъде хранено здравословно, с домашна храна, която да се съхранява от персонала в детското заведение.

КЗД се е произнесла в полза на директора с мотив, че внасянето на домашно приготвена храна в детското заведение може да застраши здравето и живота на останалите деца, защото необходимият хигиенен контрол и здравните изисквания не биха могли да се осъществят ефективно.

На второ място членовете на комисията са посочили, че ако всеки пожелае меню съгласно личните му убеждения, това значително би оскъпило услугата и би се отразило негативно на мярката, чийто основен предмет е обучението на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!