Quantcast

Родители вегетарианци недоволни от храната в детските градини

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2014 в 11:04 5001 24

Родители вегетарианци са се оплакали в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), че в детските градини на техните деца не се предлага вегетарианска храна.

Недоволните родители искат малчуганите им да получават храна без месо в детските заведения. До момента са получени няколко подобни сигнала, като един от тях е разгледан от петчленен състав на комисията, съобщи "Дарик".

Сигнал е бил подаден от майка на момче от пазарджишкото село Црънча, която се оплаква от режима на хранене на детето й в градината, в която е настанено. Според нея синът й, който е във възраст за задължително предучилищно обучение, е дискриминиран от здравословно, морално-философско и религиозно естество, тъй като в градината го хранят с месо и местни продукти, а той е вегетарианец. Майката е поискала от директора на детското заведение да бъде хранено здравословно, с домашна храна, която да се съхранява от персонала в детското заведение.

КЗД се е произнесла в полза на директора с мотив, че внасянето на домашно приготвена храна в детското заведение може да застраши здравето и живота на останалите деца, защото необходимият хигиенен контрол и здравните изисквания не биха могли да се осъществят ефективно.

На второ място членовете на комисията са посочили, че ако всеки пожелае меню съгласно личните му убеждения, това значително би оскъпило услугата и би се отразило негативно на мярката, чийто основен предмет е обучението на децата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2014 в 14:14

Всеки сам решава дали и какво да яде. Но това да натрапваш на децата своето убеждение и навици не е правилно. Нека порасне и само да реши.

01.03 2014 в 00:24

Как така тези родители знаят,че на 4-5 години детето им е вече вегетарианец?То ли им е казало? Ами има ли месоядни родители,чието дете им е казало,че е вегетарианец?Не е ли малоумно да определяш основни неща относно здравето на детето си като го отделяш от останалите и общоприети,и доказани от науката.Вегетарианците са си чешити,но що се отнася до децата им са насилници.

28.02 2014 в 23:43

Месото е отрова и не трябва да се яде най малкото от децата, като пораснат тогава да си решават какво да правят

28.02 2014 в 23:10

..... 'внасянето на домашно приготвена храна в детското заведение може да застраши здравето и живота на останалите деца, защото необходимият хигиенен контрол и здравните изисквания не биха могли да се осъществят ефективно.....'От първи,втори и трети прочит разбрах,че майката е предложила да носи домашна храна,която да се дава на детето.Това в кавичките е 'компетентното'мнение на КЗД за домашната храна.По тази логика,децата не трябва да се хранят в къщи и да си ходят на гости едно на друго,да не би случайно да хапнат нещо извън хигиенния контрол и да си поставят здравето и живота в опасност....

28.02 2014 в 16:43

Мръсни гадове !
Защо убихте марулята ? - какво ви беше сторила ?
Пасете си треволяците и не се занимавайте с глупости :)

28.02 2014 в 15:46

Елена, риск да не си добавиш всичко нужно има и той се състои в лаищината на всеки необразован и незаинтересуван, какво слага на масата!
Този, който отделя достатъчно време за да си набави нужната храна сам, при все че и без месо, няма начин да допусне дефицит на определени витамини или минерали!
А на хората, които много знаят и казват, че Бегетарианец=Тъпак - тъпак е този който твърди подообно нещо. Прост човек, незпознат с двете страни на въпроса и коментира едностранчво, а това което не е в компетенцията му бива осмивано и обиждано, не за друго, а именно поради некопентността му!
И товно поради горната причина, държавата ни е на този хал!

28.02 2014 в 15:39

Елена, моля те недей дава наклон на шапката на нечии родители!
Право на всеки родител е да прецени, какво е най-добре за детето му! Тъй като си крайно НЕЗПОЗНАТА и НЕКОМПЕТЕНТНА ще ти кажа, че един от плюсовете на вегетарианството е, че храносмилането се подобрява, организма се натоварва по-малко и да абсолютно всички ЗАМЕНИМИ и НЕЗАМЕНИМИ аминокиселини могат да се набавет от РАСТЕНИЯ!

28.02 2014 в 14:20

Майстор Миро, ако се поровиш из научните публикации по въпроса (говоря за реферирани журнали, а не за научнопопулярни колонки), ще прочетеш, че месото е по-богат и достъпен източник на някои незаменими хранителни вещества - предимно аминокиселини и в зависимост от месото - желязо, цинк, ниацин и т.н. Тези компоненти могат да се набавят и от растения, разбира се (не знам някой да е умрял от вегетарианство), но в по-малки количества и има риск липсата на месо в диетата да доведе до техния недостиг. Затова твърдя, че балансираният режим на хранене трябва да включва месо. Виждам, че не си съгласен с мен и съм отворена за дискусия, но не и с тон като твоя.

28.02 2014 в 14:09

Миро, а те марулите и овошките само ги поливат, слънцето ги пече, и те си раждат?:)))) Хайде и вие като започнете да плещите глупости, и да робувате на био тарикатите, та ми образувате смях. Влизате в някакви смешни магазини, където някакъв био хитрец е налепил етикети "био", и давате по 3-4 пъти повече пари без да знаете защо. Ако ми посочиш държавна агенция, стандарт, или какъвто и да е механизъм за шрпверка на "био" продукцията в България, ще те черпя един био шоколад! И да не забравиш да си купиш една електрическа кола, че с това "глабално затопляне" не са добре нещата. Наивници ...

28.02 2014 в 14:03

Това да си вегетарианец и да си тъпак е почти синонимно! Но то е показателно - липсват крайно нужни вещества за мозъка от което се затъпява - не напразно умните животни - хищниците гонят простите животни - тревопасните. То си е еволюция.