Quantcast

Търговски вериги искат нов модел за обективно измерване на тв рейтингите

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2020 в 10:36 1915 0

Снимка Pixabay

Сдружението за модерна търговия, което обединява големи търговски вериги като "Билла", "Фантастико", "Лидъл", "Кауфланд", DM, Хиполенд и др., призова да обективно измерване на телевизионните рейтинги, за да имат рекламодателите добър ориентир при разпределянето на рекламните си бюджети.

"Получаването на коректни и безпристрастни данни за зрителските предпочитания е и сред ключовите условия за реална конкуренция между телевизиите, важен гарант за тяхната независимост и съществен фактор за прозрачност на медийната и обществена среда", посочват от сдружението, припомняйки, че в България достоверността на тази информация от години е поставяна под въпрос от различни участници в процеса.

След период от няколко, в който медии, рекламодатели и агенции работиха с два източника на пийпълметрични данни (ГАРБ и "Нилсен"), от няколко месеца рекламната индустрия разчита на един доставчик - ГАРБ. "За съжаление, това не сложи край на съмненията в обективността на измерванията, нито на споровете по темата, които през последните месеци се задълбочиха", пишат членовете на СМЕ.

Те призовават за действия към осигуряване на доверието в достоверността на данните. Според тях логичната следваща стъпка е мащабна дискусия, основана на най-добрите световни практики, с всички участници в този процес – телевизионни оператори, рекламодатели, комуникационни агенции.