СЕМ за големите протести от септември: Медиите предложиха свидетелска телевизия

Мая Младенова 16 септември 2020 в 09:36 4372 1

Снимка Pixabay

Големите радиа и телевизии са отразили подробно големите антиправителствените протести на 2-ри и 10-и септември, като са предложили на аудиторията зрителска телевизия с много преки включвания.

Това е един от изводите на извършено от СЕМ наблюдение на големите новинарски електронни медии - БНТ, БНР, Би Ти Ви, Нова, БСТВ, ТВ Европа, телевизия 7/8, Канал 3, Евроком, Алфа, СКАТ, Дарик радио. В мониторинга не се включват печатни издания и онлайн медии, тъй като те не попадат в надзора на СЕМ.

На датите, на които е проведен мониторингът, се състояха т.нар. Велики народни въстания, първото от които бе белязано от ескалация на насилието, арести и употреба на сълзотворен газ от полицията.

"Медийната картина на 2 септември 2020 г. показва, че повечето аудио-визуални програми се превръщат в свидетелска телевизия, която пренася с атмосфера събитията до зрителите. Предаванията на живо показват без редакторска намеса автентичните, както граждански настроения и действия, така и тези на органите на ред и на властта, които на моменти ескалират, за да оформят в резултат една напрегната телевизионна картина на гражданско противопоставяне и политическа нетърпимост", се описва в доклада от деня.

В този ден много медии са правили извънредни включвания, като са пренаредили програмите си. Второто "въстание" премина по-спокойно, затова медиите не са правили корекции в програмните си схеми с изключение на Евроком.

Изводът за БНТ и БНР е, че са спазили принципа на плурализъм (отразяване на различни гледни точки) - задължение, което Законът за радиото и телевизията им вменява като обществени медии. Нарушения при доставчиците не са засечени.

"Мониторингът на разпространеното на 2 и 10 септември 2020 г. радио- и телевизионно съдържание показва, че в наблюдаваните програми доставчиците на медийни услуги свободно и независимо определят своята редакционна политика и гарантират правото на информация и правото на свободно изразяване на мнение", е заключението на експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови